13 STVARI KOJE RODITELJI PAMETNE DECE URADE DO 1. GODINE: U malim glavama dešava se mnogo više nego što mislimo

Šta roditelji pametne dece rade pre 1. godine – evo kako razvijaju inteligenciju, kognitivne sposobnosti, govor i motoriku kod mališana!

Podrška u učenju je laka kada znate koje su aktivnosti najefikasnije u različitim uzrastima i fazama. Pročitajte profesionalne savete i trikove za svakodnevne aktivnosti u prvoj godini života, koji će zaista uticati na učenje vašeg deteta

Iako interakcija sa vašom bebom često može da izgleda kao jednosmerna ulica, čini se da naši napori i beskrajni sati pevanja, igranja i ćaskanja oblikuju ključni deo njihovog ranog učenja. U stvari, u njihovim malim glavama se dešava mnogo više nego što smo svesni.

“Bebe tokom prve godine uče više nego bilo kada u životu”

“Bebe imaju neverovatan kapacitet za učenje. Jedan od najvažnijih napredaka u razvoju deteta bilo je otkriće da bebe počinju da uče i pre nego što se rode ” , rekao je psiholog Lin Dej i dodao da je činjenica da bebe uče više tokom prve godine nego u bilo kom drugom periodu njegovog života.

“Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostručuje kao direktan rezultat triliona veza između moždanih ćelija. Zato je toliko važno da se u svakoj mogućoj prilici uvede bogata raznovrsnost čulnih iskustava”, kaže psiholog.

Od 0 – 6 meseci

1. Brbljanje

Možda izgleda očigledno, ali mnogo pričajte i razgovarajte sa svojim detetom. “Bebe mogu da reaguju na vaš glas i to može kasnije da stimuliše razvoj govora i jezika” , kaže Monika Valrani, vaspitačica Montesori u vrtiću. “Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji takođe treba da se usredsrede na društveni i emocionalni razvoj u ovom uzrastu, tako da često grlite, držite i igrajte se sa bebom.

2. Istraživanje, istraživanje, istraživanje
“Bebe vole aktivnosti koje pružaju mogućnosti za istraživanje, rešavanje problema i otkrivanje “, kaže psiholog Dej. Materijali kao što su pesak, voda i testo pružaju beskrajne mogućnosti za otkrivanje posebnih svojstava svakog materijala. „Jednako dobri primeri su kutije sa poklopcima koje bebe mogu da otvaraju i zatvaraju, kocke u boji koje se mogu slagati ili plastične čaše “, dodaje on.

3. Igračke sa teksturama
“Volimo da punimo vrećice koje se mogu ponovo zatvoriti lepljivim, gnjecavim supstancama koje deca vole da cede”, kaže Suzan Roberts, Montesori vaspitačica u vrtiću. Ona dodaje da danas postoji mnogo igračaka za bebe sa tako mekim, mekanim i škripavim delovima koji omogućavaju mališanima da isprobaju različite teksture. Ovo pomaže bebi da razvije čulo dodira .

4. Ležanje na stomaku
“Bebe tokom dana treba da leže na stomaku kako bi prošle kroz osnovne obrasce pokreta – podizanje glave, puzanje – koji stimulišu obe strane mozga i postavljaju osnovu za čitanje i pisanje” , kaže psiholog. “Čak i pet minuta ležanja na stomaku dnevno može pozitivno uticati na oblik glave i eliminisati ili smanjiti potencijalne probleme.”

Da biste vreme na stomaku učinili još zabavnijim, pokušajte da stavite loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se otkotrljati i beba će ili “plivati” po stomaku ili će se podići na podlaktice da bi je dohvatila.

5. Pevaju pesme
“Muzika može delovati kao stimulans da se mozak brže “proživi” i ubrza mentalni razvoj deteta” , kaže Kerolajn Kreb, muzički terapeut. “Muzika takođe može pomoći u razvoju govora kod male dece. Svakako je korisno uključiti muziku u svoju dnevnu rutinu i ne brinite ako ne možete da pevate. Samo budite entuzijastični!”

6. Pročitajte znakove
Znakovni jezik se može naučiti između petog i šestog meseca života , a pruža fantastičan uvid u svet vašeg mališana pre nego što počne da govori. “Znakovni jezik za bebe koristi jednostavne gestove ili znakove u kombinaciji sa govorom, tako da deca mogu da saopšte šta im treba ili žele pre nego što budu u stanju da koriste prave reči” , objašnjava Kejti Meklin, psiholog i voditelj radionica znakovnog jezika za bebe.

7. Pogledaj svoje lice
“Bebe vole da gledaju lica, posebno njihova lepa lica. To je zato što su u ranoj fazi reagovanja na pokrete i izraze lica, što se odnosi na njihov lični, društveni i emocionalni razvoj. Ogledala uvek treba da imamo na nivou bebinog lica. tako bi imala priliku da vidi sebe, ali i dosta prilike da pogleda lica svojih roditelja i druge dece”, objašnjava Montesori vaspitačica.

8. Masaža
Redovna masaža pomaže da se bebe smire u procesu vezivanja , ali i podstiče razvoj njihovog mozga na mnogo načina. Svaka senzorna stimulacija pomaže ubrzanju mijelinizacije mozga i nervnog sistema.” Mijelinski omotač je zaštitni omotač oko bebinih nerava. Kada je nerv potpuno izolovan, ubrzava prenos impulsa od mozga do ostatka tela. Pošto se bebe ne rađaju sa potpuno pokrivenim nervima, svaka stimulacija koža od masaže beba pomaže u ovom procesu. U suštini, poboljšava komunikaciju između dečjeg mozga i tela”, kaže pedijatar Šeril Mekdonald.

Od 6 – 12 meseci

9. Eksperimentišite sa pokretima
“Dinamične pesme i rime su odlična zabava za ovo doba”, kaže Montesori edukator. Vaše dete će naučiti da pljeska rukama između šestog i osmog meseca , što će mu omogućiti da učestvuje u mnogim pesmama. “Podsticati aktivnost jer se tako telo razvija.”

10. Za matematiku nikad nije prerano
“Postoje mnoge mogućnosti pomoću kojih možemo da upoznamo bebe sa zvucima brojeva od malih nogu”, kaže psiholog. Pružanje mogućnosti deci da iskuse matematiku kroz igru pomaže u izgradnji njihovog interesovanja za svako buduće učenje. Deca takođe stiču razumevanje reda na ovaj način, na primer znajući da dvoje dolazi posle jednog, a da četiri dolazi posle tri i tako dalje.

11. Neuredna igra
“Kreativnost je neuredna u ovom uzrastu, ali to je sve deo zabave”, kaže vaspitač Roberts. “Probajte da koristite jogurt sa najmanjom kapljicom boje za hranu kao boju. Neke bebe će koristiti ruke, stopala, a možda čak i laktove i kolena da ga isprobaju. Naša deca takođe vole da prljaju ruke u šarenim špagetima i želeom – deo bezbednih, neurednih, ali zabavnih i kreativnih aktivnosti.”

12. Savršeno hvatanje 
Razvoj fine motorike počinje hvatanjem, što se javlja između 9. i 12. meseca života . Tada dete može da primi manje predmete koje ne hvata celim dlanom već kažiprstom i palcem. To je početak niza aktivnosti koje razvijaju finu motoriku, koja svoj maksimum dostiže uz grafomotoriku, odnosno sposobnost pisanja.

U ovom uzrastu, bebe vole aktivnosti koje podstiču upotrebu hvataljke. “Sve aktivnosti fine manipulacije, kao što su razno sortiranje malih predmeta po obliku, boji i veličini, igranje klinovima, plastelinom, su igre koje podstiču bebe da istražuju prostorne odnose i čine osnovu za geometriju i brojeve. Ipak, imajte na umu da prostorna svest se još uvek razvija, što otežava bebama da uklope oblik u pravu rupu ili stave deo slagalice na pravo mesto “, objašnjava dr Dej.

13. Sviranje sa instrumentima
“Investirajte u neke dečije instrumente ili napravite svoje – pištaljke, zvona, kastanjete i tamburice su dostupni u svim lokalnim prodavnicama igračaka“, kaže muzički terapeut. U svakom slučaju, uvek možete improvizovati. Ukucajte plastične čaše i posude jednu u drugu, praznu posudu za šampon napunite pirinčem da napravite zvečku i sl.

(Yumama/Miss7MAMA)