Baka mudro objasnila zašto bi trebali češće postiti: “Nije vam gladno tijelo, nego duša”

Koliko često postite? 

Mnogi ljudi izbjegavaju post jer naprosto ne mogu da izdrže bez određene hrane. Sa tim postupcima nisu ni svjesne koliko možda griješe, i trebalo bi da znaju. Sredina višednevnih postova za mnoge je težak period.

“Obratite pažnju kad postite: pre svega da se uzdržite od svih zlih reči i zlih želja i očistite svoje srce od svih sujeta ovog sveta. Ako ovo sačuvate, post će biti pravedan.” Pastir Jerma “Post je hrana za dušu, i kako mrsna hrana utiče na telo, tako i post krepi dušu, daje joj lakoću i polet.

Daje joj mogućnost da se podigne u visinu i razmišlja o onome što je gore, postavlja je iznda zadovoljstava i pogodnosti u svakodnevnom životu“. Sveti Jovan Zlatousti “Kao što laki brodovi prelaze preko mora, a opterećenima teškim teretom preti opasnost od potapanja.

Tako i post čini naš um lakim, pomaže mu da brzo prepliva more ovog života, da stremi nebu i nebeskim pojavama, da se ne opterećuje sadašnošću i smatra je beznačajnom senkom i predstavom snova.” “Post je učitelj umerenosti, majka vrline, vaspitač čada Božjih, vodič izgubljenih.

Post je spokojstvo duše, podrška životu, mir nepomućeni i staloženi; njegova stogost i važnost umiruju strasti, gase gnev i jarost, hlade i stišavaju svako uzbuđenje, koje potiče od previše hrane.” Sveti Asterije Amasijski “Što je više dana posta, to je bolje za zdravlje.

Što duže traje uzdržavanje tim je obilnije zadibijanje spasenja. U dane posta, pre svega umilostivljuje se Božanstvo, nedostatak se nadomešćuje a pobožnost se nagrađuje.” Blaženi Avgustin “Nismo se toliko dužni držati mere u jelu, nego i uzdržavati od svakog drugog greha, kako bi posteći stomakom postili i jezikom, uzdržavajući se od klevete, laži, praznoslovlja, ponižavanja, gneva, i jednom rečju od svakog greha koji se vrši jezikom.

Takođe, dužni smo da postimo i očima, odnosno da ne posmatramo na sujetni način, ne dajemo očima slobodu, ni na koga da ne gledamo bestidno i bez straha. Tako i ruke i noge treba da se uzdržavaju od svakog zlog dela.” Prepodobni Dorotej Palestinski

Izvor: Infpult