BIZARAN ŽIVOT POSLEDNJE CARICE MEKSIKA: Njeno LUDILO se dugo PRIPREMALO, a pričalo se da je za sve kriv ON

Otkrivamo Vam do sada nepoznate činjenice o Šarloti, poslednjoj carici Meksika.

Svidela vam se priča o poslednjem iranskom šahu, pa vas sada upoznajemo i sa poslednjom caricom Meksika.

Malo je stvari iz istorije bizarnije ili tragičnije od grozne priče o carici Šarloti od Meksika. Poslata iz kolonijalne Belgije da vlada zajedno sa svojim mužem, brzo je doživela nasilan i zloglasan slom. Ali zaista, to je samo početak njene intrigantne priče.

1.Bila je razmaženo derište

Rođena kao princeza Šarlota od Belgije 7. juna 1840. godine, Šarlota nije imala samo srebrnu kašiku u ustima, već je imala ceo set za čaj. Njen otac je bio Leopold I, kralj Belgijanaca, a majka francuska princeza Lujza od Orleana. Bila je jedina ćerka i to je uticalo na njenu razmaženost.

2. Tragedija je učinila da odraste prebrzo

Istina, Šarlot je započela život pod mračnom zvezdom. Njena majka Luiz imala je izuzetno tešku trudnoću i svi su pretpostavljali da je neće izgurati ali je uspela. Međutim kroz par godina je tragično umrla od tuberkuloze kada je Šarlota imala samo 10 godina.

Šarlota od Meksika
foto: Wikipedia

3. Porodica ju je napustila

Gubitak Šarlotine majke šokirao je palatu, a odgovor njene porodice bio je srceparajući. Pošto je princeza otišla, nijedan od muškaraca koji su ostali u belgijskoj kraljevskoj porodici nije se osećao doraslim za posao podizanja devojčice. Tako je ožalošćena, malena Šarlota morala da se preseli kod porodične prijateljice – ova izolacija je na kraju imala veoma ozbiljne posledice.

4. Promenila na gore

Nakon smrti njene majke, promena u Šarlotinom temperamentu bila je iznenadna i uznemirujuća. Tamo gde je nekada bila bezbrižna, postala je preozbiljna i introvertna. Nije pomoglo ni to što je njen otac Leopold insistirao na pedagoškom i potpuno monarhističkom obrazovanju zbog kojeg se mala princeza osećala kao da je desna Božja ruka.

5. Imala je tajno oružje

Šarlotina majka Luiz bila je poznata lepotica svog vremena, a devojčica je očigledno nasledila njenu lepotu. Još dok je bila dete ljudi su stalno hvalili njenu lepotu, a ni to što je jedina kraljeva ćerka nije škodilo. Mlada princeza je brzo postala prilično vruća roba na tržištu braka – malo prevruća.

6. Njen verenik je mrzeo jednu od njenih vrlina

Austrija je u to vreme bila izuzetno konzervativna nacija, a njen verenik Maksimilijan je odrastao sa još poremećenijim idejama o ženama nego što je to bilo uobičajeno za to vreme. Iako je Maksimilijan navodno i sam bio pametan, nije mu se dopadao intelekt njegove verenice, kada je jednom prilikom rekao: „Ona je veoma inteligentna, što je pomalo dosadno, ali ću to nesumnjivo preboleti“.

Šarlota od Meksika
foto: Wikipedia

7. Imala je intenzivno rivalstvo

Problemi između Šarlot i Elizabet su počeli rano. Kao prvo, Sofija od Bavarske je očigledno pokazala favorizovanje Šarlot, dok je otvoreno omalovažavala Elizabet, raspirujući plamen neprijateljstva među njima. Kao drugo, žene su bile skoro suprotnog tip: Šarlot je bila fina, ljubazna i lepa, Elisabet je bila oštra, buntovna i ledeno prelepa.

8. Bila je ljubomorna

Šarlot je većinu svoje veridbe provela maštajući o tome kako su ona i Maksimilijan savršeni jedno za drugo, pa zamislite njen užas kada je otišla u Beč i otkrila da Elisabet i njen novi muž imaju posebniju vezu jedno sa drugim. Iako je odnos bio platonski, par je i dalje delio slične ukuse i bili su jedno drugom od poverenja. Nova mlada provodila je veliki deo svog vremena gledajući preko ramena u Elizabet.

9. Podanici su je prezirali

Dok su bili u Italiji, Maksimilijan i Šarlota su se zaista prepustili, bacajući pare na ekstravagantne gluposti. Ubrzo su svi pričali o tome kakvi su rasipnici. Nerazumno su izabrali da svoje kočije i ljude ukrase u najkitnjatijim ukrasima koje su mogli da nađu. Kako je to rekao jedan plemić, imali su „kičerajski luksuz iz nekog drugog vremena“. Onda su im jednom prilikom otpali i točkovi pod težinom silnih ukrasa.

Šarlota od Meksika
foto: Wikipedia

10. Izgubila je tron

Za manje od tri godine vladanja kraljevstvom, dogodila se Šarlotina najgora noćna mora. Narod je sada bio potpuno protiv nje i njenog muža, a car Franc Jozef im više nije mogao dozvoliti da se igraju. On je gotovo svrgnuo Maksimilijana sa trona, „tražeći“ od njega da podnese ostavku.

11. Bila je ekstravagantna

Šarlot i Maksimilijan se nisu stideli svojih neuspeha u Italiji. Umesto toga, zaronili su se u dalje u fantazije, sagradivši veličanstveni zamak Miramare, smestivši ga na litici u Tršćanskom zalivu pored Jadranskog mora. Zamak je čak sadržao potpunu reprodukciju kabine Maksimilijanovog omiljenog ratnog broda. Ali bivši kraljevski par nije mogao zauvek da beži od svojih problema. Umesto toga, vratili su se sa osvetom.

12. Dobila je čudnu ponudu

Maksimilijan se vratio u Evropu sa Šarlotom, i oboje su žudeli da nešto urade. „Savršena” prilika im je pala u krilo. U to vreme, car Napoleon III je pokušavao da proširi francuske teritorije na Meksiko, i želeo je da Maksimilijan postane marionetski car, sa Šarlotom kao njegovom marionetskom caricom.

13. Napravila je ogromnu žrtvu

Njena nova titula je došla uz srceparajuće visoku cenu. Odmah nakon što su rekli da Napoleonu, kraljevska porodica je odlučila da Maksimilijan nikada neće moći da upravlja i Meksikom i Austrijom, pa ga je njegov brat naterao da se odrekne svih prava na austrijski presto. Bila je to ništa manje nego zaseda, a Maksimilijan nije dobro reagovao.

14. Maksimilijan je doživeo nervni slom

Samo nekoliko dana do njihovog odlaska u Meksiko, Maksimilijan se pogubio. Tokom oproštajnog banketa koji su priredili u svojoj raskošnoj palati u Miramareu, novi car Meksika je bio toliko preplavljen emocijama da je doživeo nervni slom i morao je da provede noć u svom krevetu. Sve vreme, Šarlot je škrgutala zubima i smeškala se ostalim gostima na banketu.

15. Koristila je bizarnu PR taktiku

Iako su novi car i carica Meksika imali francusku vojsku na svojoj strani, narod jednostavno nije bio na njihovoj strani. Kraljevski par je povodom toga osmislio PR taktiku pa je Šarlot promenila ime u „Carica Karlota“ u veoma jezivom pokušaju da se uklopi i dopadne.

16. Njen muž je smislio hladnu zaveru

U ovom trenutku, Maksimilijan i Šarlot još uvek nisu imali decu – u stvari, činilo se da ih nisu mogli imati, što je značilo da verovatno neće imati naslednika. Maksimilijan je bio posebno uznemiren zbog toga i došao je do uznemirujućeg rešenja. Odlučio je da usvoji dva meksička naslednika, Agustina i Salvadora de Iturbidea, koji su obojica bili unuci prethodnog meksičkog cara.

17. Otrgla je decu od majke

Prvobitno je pokušala da spase decu zbog toga što je Maksimilijan video Agustina i Salvadora kao odgovor na mnoge svoje trenutne probleme — tako da je bio u stanju da potpuno ignoriše činjenicu da je njihova biološka majka još uvek živa i veoma prisutna u njihovim životima. Šarlot je bila potpuno protiv te ideje i pokušala je da ubedi svog muža da odustane od toga. Međutim on ju je primorao na okrutan čin. Kada je došlo vreme da pokupi dečake, naterao je Šarlot da lično otrgne iz majčinog naručja.

18. Njeni sinovi su bili pijuni

U stvarnosti, Šarlotin muž nikada nije nameravao da kruniše nijednog dečaka, posebno zato što je smatrao da decaci nisu dovoljno „plemeniti“ da nastave njegovu liniju. Umesto toga, Maksimilijan je želeo da mu njegov brat nadvojvoda Karl pošalje jednog od svojih punokrvnih austrijskih sinova kao naslednika, i koristio je dečake samo kao monetu za pregovaranje za ovaj svoj krajnji cilj. Nije iznenađujuće što su Meksikanci znali da se ovako nešto dešava i bili su duboko nezadovoljni Maksimilijanovim usvajanjem dečaka. Taj nemir je trebalo da dobije neverovatne razmere.

19. Naučila je brutalnu lekciju

Meksiko je bio mnogo veći problem nego što je Napoleon ikada želeo, i na kraju je francuski car odlučio da smanji svoje gubitke i potpuno napusti celu ovu stvar odnosno „Cara i caricu Meksika“. Da. Povukao je svoju podršku i odjednom su Šarlota i Maksimilijan ostali sami u neprijateljskoj zemlji. Ovo je bilo dovoljno loše, ali onda je Šarlot učinila još gore.

20. Pretrpela je strašno razočaranje

Nakon što je Šarlot konačno dobila svoje teško stečene sastanke sa Napoleonom, stigla je da ga nađe potpuno nesklonom njenom cilju. Odbio je da prihvati ideju da je podrži kao caricu Meksika ili da njenom mužu da bilo kakvu slobodu. Divlji od besa i beznađa, Šarlotin odgovor je bio toliko uznemirujući da ga je nemoguće zaboraviti.

Šarlota od Meksika
foto: Wikipedia

21. Nije mogla da se suzdržava u javnosti

Šarlotin treći susret sa Napoleonom bio je njen poslednji, ali tada je bilo prekasno. Puna tuge za svojim voljenim mužem i svojim udobnim položajem, carica Meksika je bila potpuno poremećena. U jednom trenutku Šarlota se čak srušila u stolicu i satima jecala, gurnuta na ivicu zdravog razuma. A ovo je bio samo početak noćne more.

22. Pokazivala je uznemirujuće ponašanje

Nakon što je konačno priznala sebi da neće dobiti pomoć od Napoleona III, Šarlota se vratila u svoj zamak u Trstu da se pregrupiše i potraži nove izvore podrške. Ali nije ni stigla tamo a njeno ludilo se pogoršalo. Na putu je primetila farmera u polju i, sigurna da je ubica, vrisnula je na svog kočijaša da vozi brže sve do kuće.

23. Papa ju je slomio

Pošto očigledno nikada nije čuo za nešto što se zove „hrišćansko milosrđe“, papa je zauzeo isti stav prema Šarloti kao i Napoleon: napustio je caricu praznih ruku. Ovo je bila poslednja kap. Potpuno utučena, Šarlota nije napuštala hotelsku sobu dva dana i odbijala je da jede. Na kraju krajeva, bila je paranoična da je „špijuni“ još uvek prate.

24. Izvela je svoj najluđi čin ispred Vatikana

Još u Rimu, Šarlota se probudila dva dana kasnije sa potpuno nesređenim planom. Očiju crvenih od plača i obraza upijenih od gladi, obukla se u crnu žalosnu odeću i ponovo odjurila do Vatikana, moleći za zaklon od svojih izmišljenih neprijatelja. Tvrdila je da će ako je papa ne pusti unutra, spavati na kamenom podu ispred Vatikana.

25. Otišla je tamo gde nijedna žena nije otišla

Papa je bio razumljivo zabrinut zbog opcije da princeze od Belgije kampuje ispred vrata pa je popustio je i postavio krevet poremećenoj carici u svojoj biblioteci. Kao rezultat toga, pored svojih drugih sumnjivih tvrdnji o slavi, Šarlota ostaje jedina žena u istoriji koja je ikada prespavala u Vatikanu. Nije da je imala mnogo vremena da uživa u toj činjenici.

26. Pisala je oproštajna pisma

Konačno bezbedna , Šarlota je provela veče u biblioteci. Ostala je budna cele noći pišući mnoštvo oproštajnih pisama svojim najmilijima, pa je čak napisala i svoj testament. Za caricu su ovo bila poslednja vremena. Šarlota nikada više nije bila ista. Pre nego što je sledećeg dana napustila papinu rezidenciju, izvela je poslednji bizaran čin. Ona je zapravo uzela pehar iz papinih odaja a zatim je lutala Rimom sa njim, koristeći ga za hvatanje vode iz fontana kako bi mogla da pije bez straha da će je špijuni otrovati.

27. Njena porodica je izvela intervenciju

Neizbežno su se pojavile vesti da se stanje carice Meksika pogoršava pred papinim očima. Ubrzo joj je uspaničena porodica ušla u trag i poslala je da se oporavi što je bolje mogla u svom voljenom zamku Miramare… sa timom lekara i naoružanom austrijskom stražom. Ipak, najbolji lekari na svetu nisu mogli da izleče nadolazeće traume.

28. Njen muž je bio kriv

Tokom svog perioda vladavine kao cara Meksika, Šarlotin muž Maksimilijan postao je doživotni neprijatelj pobunjenika. Dakle, kada je došlo vreme za vojni sud, lako su proglasili nekadašnjeg cara Meksika krivim, a zatim ga i osudili na pogubljenje ignorišući povike iz cele Evrope da ga jednostavno proteraju i poštede mu život. Od tog trenutka, njegova mračna sudbina bila je zapečaćena.

29. Poslednje misli njenog muža bile su o njoj

Neke od Maksimilijanovih poslednjih reči bile su: „Opraštam svima i molim sve da mi oproste“. Ali njegove poslednje reči bile su još tragičnije. Neki svedoci kažu da je posle ovog javnog govora Maksimilijan imao ličniju jadikovku. Neposredno pre nego što su meci pali na njega, navodno je promrmljao „Jadna Šarlot“.

30. Porodica je krila istinu od nje

Nakon nasilne smrti njenog voljenog muža, Šarlotini lekari su doneli jezivu odluku: nisu joj rekli za to. Verovali su da njeno krhko mentalno zdravlje jednostavno ne može da izdrži takvu tragediju, tako da nikada nije saznala da zvanično više nije carica. Nažalost, Šarlotine nevolje su tek počinjale…

Tokom dugih godina koje su usledile, Šarlot je živela svojevrsnom smrću u životu postala je duh. Ona je sebe u pismima opisala kao „mrtvu“, i iako verovatno nikada nije saznala za Maksimilijanovu sudbinu, opsesivno je zadržala svu njegovu preživelu imovinu, praveći za njega neku vrstu svetilišta. Za to vreme nije videla skoro nikoga osim svoje dve snaje, Mari Henriette i grofice od Flandrije.

Doživljavala je bizarne halucinacije i kako je vreme prolazilo, izgledalo je da se Šarlotino stanje pogoršava. Kada bi mlađi rođaci došli da posete svoju ostarelu tetku, bili bi zapanjeni njenim neuobičajenim, nejasnim monolozima. U posebno lošim danima govorila bi na mnoštvu jezika sa imaginarnim slušaocima. Ali ona je takođe mogla da postane zastrašujuća u tren oka. Kako je lucidnost počela da joj trajno izmiče, Šarlot je često imala nasilne ispade besa tokom svojih zbunjenih stanja. U to vreme bi bacala tanjire i cepala knjige u svojoj biblioteci. Čak je jednom prilikom pokušala da natera svoje pse da napadnu sobaricu. Onda, kada bi ovi napadi prošli, ona bi mirno sagledavala sve što je radila.

Šarlotin zastrašujući i zloglasni mentalni slom dugo je zbunjivao istoričare. Iako mnogi to pripisuju emocionalnom stresu pod kojim je bila, neki stručnjaci imaju zlokobnije objašnjenje. Prema njihovim rečima, njeno „ludilo“ nije došlo iznenada. Umesto toga, pažljivo je orkestrirano i počelo mnogo pre nego što se ona vratila u Evropu. Istoričarka Džoan Haslip tvrdi da joj je jedan od kraljevskih lekara stalno ubacivao bromid u kafu. U međuvremenu, druge glasine iz tog vremena tvrdile su da inkognito neprijatelji stavljaju psihotične supstance u njenu hranu, uzrokujući njen slom.

Godine 1927, Šarloti je konačno došao kraj. Sa 86 godina dobila je virus i preminula u snu, ali njen kraj je bio daleko od mirnog. Postoji nekoliko beleški o njenim poslednjim rečima, a mnoge od njih ukazuju na to da ju je prošlost bivše carice još uvek proganjala. Prema jednoj, rekla je: „Sve se to završilo bez uspeha“. Možda je najstrašnije to što je jedna od istoričarki našla da je zabeleženo kako je njena poslednja reč bila: „Meksiko“.

Izvor: Stil Kurir