Dobrotvorna akcija “Budi kao Irena”

Nakon što je video snimak u kom se vidi Irena Ivić, vozač autobusa, kako spašava jednoipogodišnju devojčicu sa ulice u Milvokiju (video), obišao svet i prikupio simpatije i podršku miliona ljudi, porodica Irene Ivić je odlučila da organizuje dobrotvornu akciju u čast njenog ”velikog srca i neustrašivog duha”. Ovim putem Irenina porodica želi da omogući i drugima da pomognu drugoj deci koja ili žive na ulici ili iz bilo kog razloga trenutno koriste usluge Svratišta.

 

Za više informacija i da podržite akciju “Be Like Irena” (Budi kao Irena) posetite www.gofundme.com/belikeirena ili Fejsbuk stranicu @BeLikeIrena ili jednostavno pratite haštag #BeLikeIrena na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu.

 

Cilj ove dobrotvorne akcije je da se sakupi 50.000 dolara, od kojih bi 35.000 bilo donirano neprofitnoj organizaciji Covenant House koja u SAD pruža usluge i krov nad glavom mladima i deci koja se suočavaju sa beskućništvom, dok bi 15.000 dolara bilo donirano organizaciji Centar za integraciju mladih koja u Beogradu vodi dva svratišta za decu. Obe neprofitne organizacije hiljadama ugrožene dece pružaju bezbedno okruženje za odmor, ličnu higijenu, obrok i osećaj topline doma.

 

Zvanicne procene su da u SAD svake godine jedna od 10 mladih osoba doživi neki oblik beskućništva. To je oko 3,5 miliona mladih uzrasta 18-25 godina. U Srbiji, prema poslednjim podacima, trećina dece živi na ivici siromaštva dok 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu. Mnogi od njih su korisnici usluga Svratišta. Razlozi zbog kojih mladi završe na ulici su razločiti. Jedno je sigurno, svima je potrebna podrška da stanu na svoje noge i da se izbore za svoju bolju budućnost.

 

“Naša želja je da iskoristimo trenutnu medijsku pažnju za viši cilj, i da je dalje usmerimo na ugroženu decu i mlade. Nadamo se da će se ljudi velikog srca, poput Ireninog, pridružiti i podržati ovu inicijativu”, piše u saopštenju koje je poslala Irenina porodica.

 

U slučaju da prikupljena sredstva premaše cilj, sve preko 50.000 dolara će biti preusmereno na druge slične humanitarne organizacije, ili na formiranje neprofitne organizacije koja bi pružala podršku ugroženim grupama, posebno deci i mladima.

 

Irenina porodica želi da unapred zahvali svim ljudima velikog srca koji odluče da podrže inicijativu svojim donacijama i “budu kao Irena” (#BeLikeIrena)

 

 

Za sve dodatne informacije, mediji mogu da se obrate: