“DETE OD RODITELJA MORA DA SE ODVOJI”: Najveći psiholog svih vremena izneo je svoje viđenje nezdravog odnosa MAJKA-SIN

Posebno je proučavao uticaj odgoja i odrastanja na mušku decu i stvaranje kompleksa “muškarac-dete”.

Karl Jung spada u najveće psihologe svih vremena a svetu je podario mnogobrojne mudrosti i činjenice koje se najčešće tiču porodičnih odnosa između roditelja i dece.

Čuveni švajcarski psihijatar i osnivač analitičke psihologije imao je drugačiji pogled na svet i dar da duboko prodre u misli ljudi. Naime, kroz bogatu dugogodišnju karijeru susretao se sa brojnim pacijentima i sticao različita iskustva, a na osnovu toga je napisao zapažanja različitih situacija.

Posvetio je mnogo pažnje proučavanju uticaja odgoja i odrastanja na mušku decu. Došao je do zaključka da nepravilno odgajanje može dovesti do kompleksa poznat kao muškarac/dete. Šta znači ovaj kompleks?

Odnos majke i sina proučava se već hiljadama godina. Od klasičnih grčkih klasika, do Hičkokovih trilera, majčinstvo i odnos majki sa svojim sinovima je već dugo privlačan koncept za polemiku.

Karl Jung, Kralj Karl Gustav
foto: Profimedia

Muškarac/dete je stanje u kojem muškarac ostaje vezan za majku i ne može da se osamostali i postati nezavisan muškarac. Nastaje onda kada majka ne pruža dovoljno pažnje i ljubavi svom mužu, dečakovom ocu, što automatski znači da tako traži veću povezanost sa sinom i to više nego što je potrebno.

Njena prevelika briga, umesto na muža, usmerena je na sina što onda dovodi do sinovljeve jake povezanosti s njom i nemogućnosti da se odvoji od nje. Majka ne bi smela da vidi svog sina kao zamenu za neadekvatnog muža

„Mamin sin“ predstavlja izraz za muškarca koji je neobično čvrsto vezan za svoju majku, čak i u poznijim godinama. Obično se po pitanju svih stvari ili odluka stvarima savetuje sa svojom majkom i u velikoj meri zavisi od njenog mišljenja i odobrenja.

Zbog toga ovakav odnos može dovesti do toga da sin ne razvije osećaj samostalnosti i da mu nedostaje hrabrost i odlučnost da napravi važne promene u životu, piše “Medium”.

majka i sin
foto: Shutterstock

Jasno je onda da ovaj stav sina može uticati na njegovu muškost i sposobnost da preuzme kontrolu nad svojim životom koja uključuje i rizik.

Ne treba napominjati da ovakva veza može biti štetna za obe strane: majka se previše emotivno vezuje za dete i ne dozvoljava mu da postane nezavisan muškarac, dok sin može imati problem da razvija kvalitetnu vezu sa ženom.

Mnoge žene se i plaše da budu sa „maminim sinom“ jer to obično podrazumeva i obavezu da mu budu poput druge majke u toj vezi.

svekrva, svekrva i snajka
foto: Shutterstock

To kod njega može značiti da traži preveliku brigu i pažnju od partnerke što se, logično, može odraziti na razvijanje zdravog odnosa u budućnosti.

Kako bi muškarac postao nezavisan i samostalan, potrebno je da prekine vezu sa majkom, a to je ponekad u nekim zrelim godinama – prekasno, prenosi Ona.rs

Nedostatak ograničenja u odnosu majke i sina takođe uzrokuje ozbiljne probleme u bračnom životu, jer istraživanja pokazuju da bračni parovi češće dolaze psihologu radi pomoći u vezi sa intervencijom majke muškarca nego nevenčani parovi. Dok intervencija majke dovodi par do emocionalne otuđenosti i problema u komunikaciji.