Fitnes eksperti otkrivaju 10 najzdravijih namirnica koje postoje

Hrana koju odlučujete jesti kasnije će odrediti kako se osjećate.Jednostavno rečeno, hrana bogata hranjivim tvarima utiče na naš um i tijelo.Obrađena hrana, kao što su jela iiz mikrovalne i brza hrana, štetno utiču na nas.

Svježa i zdrava hrana pozitivno utiče na svaki biološki proces, uključujući funkciju mozga i srca, zdravlje kostiju, zdravlje pluća, zdravlje bubrega.

1.Bademi

Osim što su apsolutno ukusni, bademi imaju ozbiljne prehrambene vrijednosti.Kao i kod većine drugog orašastog voća, umjerenost je važna.Jedna porcija, ili oko 20 badema, je sve što vam je potrebno.

2.Avokado

100 grama svježeg avokada sadrži 12 grama zdravih nezasićenih masnoća.Mononezasićene masti su ključne za zdravlje, one smanjuju razinu lošeg holesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

3.Brokula

Ovo je jedna od najvažnijih nutricionističkih uravnoteženih namirnica.Ima dobru količinu dijetalnih vlakana, kalcija, željeza i kalija.Takođe je dobar izvor vitamina A, C i K.

4.Borovnice

Govoreći o sjajnim antioksidantnim izvorima – borovnice su jedan od najboljih.Osim toga, borovnice blagotvorno djeluju na zdravlje kože, smanjuju tjelesnu težinu, povećavaju snagu mozga i potiču probavu.

5.Spanać

Spanać je pun vitamina A i C.Takođe je dobar izvor magnezija i folata – dva ”gradeća bloka” hemikalija u mozgu dopamina i serotonina.

6.Batat

Batat je jedan od najbogatijih izvora beta-kerotonina koji se pretvara u sitamin A u tijelu.Takođe je izvrstan izvor vitamina B6 i C, kalija i vlakana.

7.Losos

Losos je možda najzdravija slatkovodna riba koju možemo jesti.Svi znamo da je to izvrstan izvor omeg-3 mansih kiselina, koji smanjuju rizik od raka, depresije i bolesti srca.

8.Češnjak

češnjak je moćan protuupalni lijek koji smanjuje razinu lošeg holesterola i krvnog pritiska.Takođe jača imuni sistem i pomaže u sprečavanju bakterijskih i virusnih infekcija.

9.Limun

Limun potiče naš imuni sistem zbog visoke koncentracije vitamina C.Limun takođe podiže dobru razinu holesterola i snažan je  protuupalni lijek.

10.Tamna čokolada

Zapravo, tamna čokolada je jedna od najzdravijih namirnica.100 grama tamne čokolade ( 70-85% kakao ) sadrži :

– 11 grama vlakana

– 89% RDA za bakar

– 67% RDA za željezo

– 58% RDA za magnezij

– 98% RDA za mangan

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice