GREŠKA KOJU PRAVE VLASNICI KUĆNIH LJUBIMACA TOKOM PAKLENIH VRUĆINA: Jedna stvar može biti veoma opasna za pse

I životinje teško podnose ekstremno visoke temperature, tako leto može biti veoma nezgodno za naše krznene prijatelje.

Velike vrućine koje traju ovih dana u Srbiji zahtevaju oprez, te ljudi na razne načine pokušavaju da se prilagode i izdrže visoke temperature.

Sa druge strane, kućni ljubimci se još teže privikavaju novonastaloj situaciji. Stoga, veoma je važno da vlasnici obrate pažnju na sledeće stvari.

„Ne šetajte svoje najmilije tokom dana – šetajte ih rano ujutru ili kasno uveče. Čuvajte ih. Ne sedite u kafićima zajedno sa njima, temperature su previsoke za njih“, upozorava magazin Pas, koji podseća građane da za napuštene životinje iznose vodu kako bi im makar malo olakšali paklene vrućine.

pas pije vodu
foto: Shutterstock

Veterinarka Pola Bojden dala je još neke važne savete kad su u pitanju kućni ljubimci i vrućine kojih bi se trebalo pridržavati.

„Ako psa vodite napolje, mora da ima hladovinu i dovoljno sveže vode koju može da pije. Naravno, nipošto ne ostavljajte psa u automobilu, ni sa otvorenim prozorom ili uključenom klimom. Za šetnju sa psom, proverite teren na koji planirate da idete, posebno ako je u pitanju asfalt, i poslužite se testom od pet sekundi. Prislonite šaku na tlo, ako vam je vrelo posle pet sekundi, ni psu neće biti prijatno da tuda hoda šapicama“, rekla je ona, a prenosi Mondo.

pas
foto: Shutterstock

Ukoliko je tlo vrelo, a vi morate da prošetate tuda, pokvasite šape vašeg ljubimca.

Pas uvek mora imati svežu vodu, a pogotovo sada. Možete ga rashladiti tako što ćete mu krzno polivati vodom sobne temperature, nikako ledenom.

Takođe, ukoliko ste negde čuli da je psa dobro pokriti mokrim peškirom, to je velika greška. Time se ne dozovljava protok vazduha koji mu je potreban, te mu ovako možete samo odmoći, nikako pomoći.

Izvor(Stil.Kurir.rs)