I KUĆNI LJUBIMCI MOGU DA DOŽIVE TOPLOTNI UDAR: Evo kako da prepoznate prve simptome!

Meteorolozi najavljuju visoke temperature narednih dana, zato dobro poslušajte savete stručnjaka

Međutim, ako smatrate da je trenutni toplotni talas koji utiče na sve nepodnošljiv, samo zamislite kako se vaš ljubimac oseća. Životinje nemaju luksuz da mogu da kažu kada se osećaju pregrejano ili dehidrirano, zbog čega treba da naučite kako da zaštitite svog ljubimca tokom ovih ekstremnih vremenskih uslova.

Evo kako da prepoznate simptome toplotnog udara kod vašeg kućnog ljubimca:

Psi

Psi sa dugom dlakom neuporedivo teže podnose vrućinu od onih sa kraćom dlakom.

Međutim, sposobni su da se rashlade dahtanjem i ispuštanjem toplote kroz šape, kako objašnjava dobrotvorna organizacija za životinje Blue Kros.

Simptomi toplotnog udara

Psi to rade jer nisu u stanju da se znoje kroz kožu na isti način kao i ljudi. Ako se pas pregreje, rizikuje da pretrpi ozbiljan toplotni udar, a dobrotvorna organizacija objašnjava da „znakovi toplotnog udara kod pasa uključuju kolaps, prekomerno dahtanje i balavljenje u vidu kapljica.

Šta raditi u slučaju toplotnog udara?

„Ako sumnjate da vaš ljubimac pati od tog stanja, premestite ga na hladno mesto, po mogućnosti sa promajom, navlažite mu dlaku hladnom vodom (nikako ledenom) i odmah se obratite veterinaru“, savetuje dobrotvorna organizacija.

Ostavljanje psa u automobilu po vrućem danu može imati pogubne posledice, jer se temperatura u automobilu može brzo popeti do ekstremnih nivoa, zbog čega se savetuje da psa nikada ne ostavljate u automobilu po vrelom danu. Da bi psima bilo udobno tokom šetnji u vreme ekstremne vrućine, preporučuje se šetnja psa samo ujutro ili uveče, jer ćete tako sprečiti da opeku šape na pločniku ili da dobiju toplotni udar.

šar pej, kuče, pas, Kućni Ljubimac
foto: Shutterstock

Mačke

Različite vrste mačaka mogu biti sklonije opekotinama od drugih, kako navodi organizacija za zaštitu životinja. „Mačke svetle boje su podložne opekotinama; posebno na ušima, nosu i ošišanim površinama “, navodi organizacija, dodajući da,„ kao kod ljudi, opekotine od sunca ponekad mogu dovesti do raka kože “.

Možete čak uložiti u kremu za sunčanje dizajniranu posebno za kućne ljubimce kako biste im pružili odgovarajuću zaštitu od sunčevih zraka. Šišanje dlake, takođe može biti dobar način kako bi se vaše mace osećale prijatnije na vrućini.

Sve što smo rekli za pse, što se tiče prevencije toplotnog udara, važi i za mačke.

mačka
foto: Shutterstock

Izvor: Stil Kurir