Još jedna ljubav kokosa : Evo zašto biste trebali piti kokosov ocat svako jutro

Kokosov ocat…Jeste li čuli za to ?

Zvuči čudno zar ne? Ali istina je; ukusni tropski plod koji nam je dao kokosovu vodu, kokoksov maslac i kokosovo ulje donio je novu ljubav u prirodnom zdravstvenom svijetu : kokosov ocat.

1.Kokosov ocat je zdrav, prirodan izvor probiotika

Istraživanja pokazuju da su probiotici korisni u bobri protiv proljeva, sindroma nadraživog crijeva i netolerancije na laktozu.

Ostala stanja koja prirodni probiotici pomažu liječiti uključuju :

– Upalna bolest crijeva ( IBD )

– zarazna dijareja ( uzrokovana bakterijama, parazitima ili virusima )

Postoje istraživanja koja tvrde da bi rpobiotici mogli pomoći kod :

-Oralnog zdravlja

– Sprečavanja alergija i prehlade

– Problema s kožom, poput ekcema

– Vaginalno zdravlje

2.Kokosov ocat je nevjerovatno hranjiv

Gotovo svaki mineral sadržan u kokosovom octu pomaže u nekom bitnom biološkom procesu.Kalij je vitalni mineralni mikronutrijent koji je važan za održavanje ravnoteže tekućine i elektrolita; željezo je bitan element za proizvodnju krvi i prijenos kisia u krvi; magnezij pomaže održavanju normalne funkcije živčanih i mišićnih ćelija, potiče zdrav imuni sistem i normalizuje otkucaj srca.

3.Kokosov ocat je bogat izvor amino kiselina

Osnovne kiseline su one koje tijelo ne može stvoriti i uključujući izolecuin, histidin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.Amino kiseline su ” građevinski blokovi” proteina i čine značajan dio naših želija, mišića i tkiva.Osim vode, aminokiseline u obliku bjelančevina čine najveći udio naše tjelesne težine .

4.Kokosov ocat je dobar u borbi protiv infekcija i bolesti

Kao što je spomenuto, kokosov ocat sadrži visoku koncentraciju kalija, što pomaže u podmazivanju sluzi.Ocatna kiselina sadržana u kokosovom octu pomaže u sprečavanju rasta bakterija, što pridonosi bolestima poput gripe i prehlade.Ocat takođe sadrži zdrave količine vitamina C i askorbinske kiseline, ” antioksidans koji je potreban za metaboličke procese u tijelu, uključujući i rast tkiva i funkciju nadbubrežne žlijezde”.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.