KAKO DA VAM CVEĆE NE PROPADNE DOK STE NA ODMORU: Fenomenalne cake za zalivanje u koje se i iskusni cvećari kunu!

Ove cake su spas za sobne biljke

Vreme je godišnjih odmora, a ako krećete na put sigurno ne želite da vaše biljke trpe. Pronašli smo čak 4 načina kako da sprečite da uvenu dok ste odsutni. Ove trikove koriste i iskusni cvećari.

Stara škola zalivanja

Za to vam je potrebna velika posuda za vodu (poput vaze ili kante) i malo pamučnog konapa. Pamučni učkur, od neke stre trenerke ili jakne, odlično funkcioniše. Odrežite komad pamučnog kanapa koji je dovoljno dugačak da stane između dna posude sa vodom i u ubacite ga u zemlju biljke. Jedan kraj užeta gurnite nekoliko centimetara ispod površine tla, blizu biljke. Pazite da ne ometate korenje biljke. Drugi kraj užeta ubacite u dno posude sa vodom napunjenom do vrha. Proverite da li konopac dodiruje dno vaše posude sa vodom. Na taj način pamučni kanap/učkur će polako izvlačiti vodu iz posude u saksiju, održavajući konstantan nivo vlage u zemljištu.

Sistem kapljanja

Verovatno ste bili u prilici da vidite staklene globuse za zalivanje koje zabodete u saksiju biljke. Međutim, nema potrebe da ih kupujete, jer lako možete napraviti svoju verziju. Počnite s čistom i praznom plastičnom bocom. Za malu do srednje veliku saksiju, boca sa vodom će dobro funkcionisati.

Izbušite nekoliko drenažnih otvora u boci blizu vrha. Pre nego što krenete na odmor, zalijte biljku kao i obično. Napunite plastičnu bocu vodom, a zatim je brzo okrenite i uronite u prvih nekoliko centimetara zemlje u saksiji. Pazite da boca ne bude preblizu vašoj biljci i da boca bude dovoljno duboka da tlo pokriva rupe. Voda će polako curiti iz boce kako se zemlja bude sušila. Za veće saksije možete koristiti vežu praznu plastičnu flašu. Samo je napunite, stavite palac preko otvora pre nego što je okrenete i zaronite u zemlju.

Kupka za biljke

Biljke koje su u saksijama sa dobrom drenažmo možete tuširati dok ste odsutni. Pa, nekako. Napunite sudoperu ili kadu sa nekoliko centimetara vode i unutra položite peškir da biste ga zaštitili od ogrebotina. Stavite svoje biljke u saksiji i položite ih u kadu ili sudoperu dok vas nema. Tlo će povući vodu do korena držeći biljku hidriranu čak do sedam dana. Proverite uslove osvjetlenja u blizini sudopere ili kade – ako je vašim biljkama potrebno puno sunčeve svetlosti, nemojte ih držati u tamnom kupatilu.

Napravite sami staklenik

Ova metoda izgleda nekonvencionalno, ali dobro koristi kada je duže odsustvo u pitanju.

Nabavite prozirnu plastičnu kesu dovoljno veliku da pokrijete vašu biljku i njenu saksiju. Dodajte kočić u saksiju da sprečite da se kesa zalepi za biljke.

Neki kažu da ksea apsolutno ne treba da dodiruje lišće, ali malo je dodirivanja neće biti problem. Zalijte biljke normalno, pazeći da ih ne zasitite previše. Stavite biljku u kesu, povlačeći je oko biljke i saksije. Kao kad duvate balon, naduvajte i kesu vzaduhom pre nego što je zatvorite, kako biste pomogli stvarnje balona oko vaše biljke. Samo osigurajte da kesa ne pritiska previše lišće. Ostavite biljku u oblasti sa indirektnom svetlošću (direktna sunčeva svetlost će zagrejati kesu i verovatno će ubiti vašu biljku). Ovaj mini staklenik hvataće vodu koja isparava i vraćati je nazad u biljku.

cveće, sobno cveće
foto: Profimedia

Naomena: Koristite ih samo za biljke kojima je potrebno svakodnevno zalivanje, poput bilja, povrća i nekih sobnih biljaka. Vaše sukulente ostavite dok niste van grada.

Izvor: Stil Kurir