KAKO ODABRATI PRAVA KOLICA ZA BEBE? Na sledeće smernice roditelju moraju da OBRATE PAŽNJU, a ova grešla može biti OPASNA

Odabir kolica za bebe mnogim roditeljima zadaje glavobolju, jer ima veliki izbor na tržištu, pa im je veoma teško da se odluče za ona prava.

Novopečeni roditelji se susreću sa brojnim pitanjim i nedoumica, ali jedan od najbitnijih odluka je odabr kolica za bebe, jer mališani provode mnogo vremena u njima. Kako se na tržištu nalaze brojni modeli, koji su vrlo skupi, važno je prvo da razmislite o vašim potrebama.

Trebalo bi da uzmete u obzir mesto korišćenja kolica, da li su vam potrebna kolica za neravan teren ili prenosiva kolica za putovanja. Takođe, razmislite i o tome da li ćete kolica često nositi, da li ćete ih nositi preko stepenica, kao i to koliko se lako sklapaju. Osim toga, prioritet treba da bude na vašim svakodnevnim aktivnostima, kao i svim stvarima koje nosite, od pelena, hrane, igračaka i naravno odeća za decu.

beba, mama i beba
foto: Shutterstock

Kakva sve kolica za bebe postoje?

Kolica su jedan od najvažnijih predmeta koje roditelji kupuju za svoju decu. S obzirom na širok izbor koji je danas dostupan na tržištu, pronalazak savršenih kolica može biti izazovan zadatak.

Postoji nekoliko različitih vrsta kolica, od onih za novorođenčad, pa sve do onih koja su namenjena da uz njih možete i da trčite. Slede neke od najpopularnijih vrsta kolica koje su danas dostupne na tržištu:

Mama i beba, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Kolica namenjena za putovanja

Ova kolica su dizajnirana za jednostavno sklapanje i prenošenje, što ih čini savršenim za putovanja ili aktivnosti na otvorenom. Vrlo često, ona dolaze u paketu sa auto sedištem za bebe.

Prednost ovih kolica je što mogu biti veoma isplativa, ako želite da spojite ove dve stvari.

Takođe su odlična za novorođenčad, jer poseduju sve što je potrebno. Jedina mana im je što bebe vrlo brzo prerastu dobijeno auto sedište. Stoga, ako se odlučite za ova kolica, pazite na maksimalnu visinu i težinu koja je dozvoljena, kako bi vaše dete bilo sigurno tokom vožnje.

Mama i beba, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Kolica za sve namene

Ova kolica su odličan izbor, jer su veća, čvršća, izdržljivija i trajaće dosta dugo. Kolica za sve namene imaju neverovatne karakteristike i kompatibilna su sa većinom sedišta za bebe. Ponekad, mogu biti teža od ostalih, što ih čini izazovnijim za upravljanje i manevrisanje po prometnim ulicama.

Kolica za trčanje

Odličan izbor ukoliko ste aktivni i volite da trčite, planinarite po neravnom terenu ili pešačite. Ova kolica imaju tri točka umesto četiri, poseduju veće gume punjene vazduhom i sistem vešanja za lakšu vožnju. Nešto su šira i malo teža od drugih kolica. Takođe mogu biti izazovna za sklapanje i skladištenje, što može biti problem ako imate mali prostor.

Mama i beba, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Kišobran kolica

Lagana ili kišobran kolica su odlična za putovanja jer, pored toga što su lakša od svih drugih, veoma se jednostavno sklapaju. Sa njima se veoma lako može kretati po gradu, lako se pakuju i staju u gepek, pa čak i u avion. Ova kolica nisu namenjena za novorođenčad, pa ukoliko imate malu bebu koja još uvek ne sedi, potražite kolica u kojima će moći da leže.

Dvostruka kolica

Dvostruka kolica su odlična ako imate blizance, ili dvoje dece sa malom razlikom u godinama. Dolaze u paralelnim, tandem i kabriolet modelima. Ova kolica obično imaju mnogo prostora za skladištenje, ali su istovremeno veća i teža.

Mama i beba, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Nosač za korpu i auto sedište

Nosač je jednostavno osnova na koju ćete dodati nastavak za korpu ili auto sedište. Veoma su lagani, jednostavni za korišćenje i prenošenje. Nemaju mnogo dodataka, a kada dete preraste auto sediše, moraćete da kupite novo.

Na šta sve bi trebalo da obratite pažnju?

Prilikom odabira kolica, prvenstveno bi trebalo obratiti pažnju na sigurnosne karakteristike. Proverite posedovanje praktičnih kočnica, sigurnosnih pojaseva u pet tačaka i široku osnovu koja će sprečiti prevrtanje kolica, piše 021.rs.

Takođe, bitno je da razmislite o sklapanju kolica. Ukoliko često putujete, ili nemate dovoljno prostora za odlaganje kolica, potražite ona koja će biti praktična za čuvanje u vašem domu ili u prtljažniku automobila. Obratite pažnju i na sam kvalitet izrade, kao i na metrijale od kojih su napravljena.

Mama i beba, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Sigurnost na prvom mestu

Koji god model kolica da odaberete, jako je bitno da deca tokom vožnje u njima budu sigurna. Samo sedište bi trebalo da bude postavljeno tako da dete ne može ispasti iz njega. Kaiševi su u kolicima sa određenom svrhom, pa bi trebalo da ih i koristite i pričvrstite u svih pet tačaka.

Uvek bi trebalo da proverite ispravnost točkova i kočnica, a prilikom vožnje da pazite na nepravilnosti. Osim toga, važno je ne preopteretiti kolicateškim torbama ili ih zakačiti za ručku kolica, jer to može dovesti do prevrtanja.