Mali genije: 6 znakova koji bi mogli otkriti da vam je dijete natprosječno inteligentno

Znakovi natprosječno intelientne dijece

Mnogi ponosni roditelji smatraju da je njihovo dete supernapredno ili da barem brže napreduje, pametnije je i nadarenije od ostale dece. Obratite pažnju na ove signale jer upravo oni vam pokazuju da li vaše dete ima viši koeficijent inteligencije.

Dete jako rano zna da čita Da li je vaše dete počelo da čita već u četvrtoj godini? Deca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ). Većina dece počinje da čita oko šeste godine života.

Muzikalno je Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pevanju – dete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno. Ima dobro sećanje Vaše dete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile pre nekoliko nedelja ili meseci? To je dobro! Znači da ima dobro sećanje – i visoki IQ.

Znatiželjno je Prema časopisu „Harvard Business Review“ znatiželja je takođe važna kao i inteligencija. Deca koja puno pitaju žele po pravilu puno da nauče i često imaju viši IQ od druge dece. Ima smisla za humor Vaše dete stalno smišlja neke šale? Ako vam to ide ponekad na živce – smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

Rado razgovara i s odraslima Vaše dete se ne gasi i rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je takođe jedan od znakova visoke inteligencije. Još nešto: ako vaše dete nema ni jednu (ili tek neku) od tih karakteristika, to ne isključuje mogućnost da ima veći koeficijent inteligencije, ali da to manifestuje na neki atipičan način

Izvor: Infopult