Nauka je potvrdila : Žene su viša bića

Novo istraživanje pokazuje da je muški mozak usmjeren na sebičnost, a ženski mozak na ljubaznost.

Znate kako se žene velikodušne boginje koje bi učinile sve za prijatelje, porodicu, strance na ulici ? I kako muškarci jendostavno..nisu takvi?

Novo istraživanje sa Univerziteta u Cirihu je dalo razlog za ovo : muški mozak nagrađuje sebično ponašanje, dok ženski mozak nagrađuje velikodušnost.

U serijama eksperimenata ponašanja koji su često uključivali donošenje odluka dali dijeliti novac ili ne, neuronaučnici su pregledali koji dio mozga se aktivira kada se donose velikodušne odluke, suprotno onome kada se donose sebične.

Sa grupom od 56 muškaraca i žena, pronašli su da striatum odgovara mnogo više kod žena kada donose ”velikodušne” odluke, nego kod muškaraca.

Kontra tome, sebično ponašanje je izazvalo kod muškaraca mnogo više odgovora nego kod žena.Drugim riječima, žene su nagrađivanje ljubaznošću, muškarci ne.

Naučnici su sproveli još jedan eksperiment u kome su neutralizovali stratium koristeći lijekove koji sprečavaju otpuštanje dopamina.Pronašli su da su se žene iznenada počele ponašati sebičnije a muškarci velikodušnije.

Ovo je bio iznenađujući pronalazak, sa vodećim istraživačem Alexander Southschek koji je komentarisao da rezultati demonstriraju da mozak muškarca i žene drugačije obrađuje velikodušnost na farmakološkom nivou.On je naglasio na potrebu za daljnim istraživanjem, i potrebu da neuronaučnici uzmu ozbiljnije u obzir razlike u polu.

Southschek je rekao da to vjerovatno nije razlika između muškog i ženskog mozga, vjerovatnije je rezultat ukorijenjenog društvenog stava.

”S ovim na umu, razlika među polovima koju smo mi posmatrali u našoj studiji najbolje bi mogla biti pripisana različitim kulturološkim očekivanjima stavljenim na muškarce i žene.”

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice