SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađena Teslina tablica množenja. Uz pomoć nje postaćete GENIJE!

Nedavno pronađeni originalni crteži Nikole Tesle predstavljaju kartu za množenje sa svim brojevima u vidu sistema jednostavnog za upotrebu.

Crteže je u antikvarnici u centru Finiksa u Arizoni pronašao lokalni umetnik Ejb Zuka. Smatra se da su crteži nastali poslednjih godina rada Tesline Laboratorije za slobodnu energiju u Vordenklifu. Veruje se da se u rukopisu kriju rešenja za mnoge matematičke probleme.

 

Skice su bile skrivene u malom sanduku zajedno sa brojnim drugim crtežima i rukopisima o ručnim tehničkim uređajima za slobodnu energiju. Preko nekih crteža su ispisane zabeleške. Nešto od toga je već bilo poznato, ali ima i novog. Pre svega, karta za množenje, tj. “matematička spirala”. Zuka je uradio nekoliko kopija i pokazao ih raznim slobodnim misliocima, sanjarima i matematičarima.

5004

*Foto: Wikimedia/Public domain

Nekoliko dana kasnije, nastavnik matematike Džon Greter iz lokalne srednje škole je radeći na dešifrovanju sistema ostvario nekoliko prodora. Greter ukazuje na to da Teslina matematička spirala množenje ne samo da prikazuje i istražuje u vidu isprepletene mreže, već i da “pruža sveobuhvatno vizuelno razumevanje toga kako su svi brojevi samoorganizovani u 12 pozicija kompozibilnosti”.

– Karta nam omogućava da brojeve posmatramo kao obrasce, formaciju prostih brojeva, dvostrukih brojeva, visoko složenih brojeva, množenje i deljenje, kao i nekoliko drugih sistema, koje, pretpostavljam, tek treba otkriti – rekao je on.

Sam dijagram je veoma intuitivan, što omogućava studentima da sagledaju kako svi brojeva zajedno funkcionišu – na osnovu spirale sa 12 mesta, 12, ili 12x (deljivo sa 12) je najkompozitniji sistem, zbog čega imamo 12 meseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sati u danu, itd. 12 može da se podeli sa 2, 3, 4, i 6. Tako su i svi deljivi sa 12. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Oni se nalaze na pozicijama (zamislite časovnik) 5, 7, 11 i 1.

5004

*Foto: Imgur

Čuvena je Teslina: “Kad biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda bi u rukama držali ključeve univerzuma“. Ispostavilo se da, kada se ispituje Teslina “sprava”, digitalni koreni brojeva na pozicijama 3, 6, 9 i 12 stalno ponavljaju istu sekvencu: 3,6, 9! Da li je Tesla na to mislio? Na samoorganizovanje brojeva i njihove digitalne korene?

Teško je reći, ali izgleda da Greter misli upravo tako: “Ovo otkriće je fenomenalno. Kada bismo uspeli da đaci širom sveta koriste ovu tehniku i malo se sa njom igraju, i tako pomognu da razumemo kako je treba koristiti, onda bismo mogli da prevaziđemo našu kulturnu averziju prema matematici. Umesto učenja tablice množenja napamet, učili bismo položaje brojeva i tako bolje shvatili njihovo funkcionisanje”.

Huan Zapata, jedan od đaka gospodina Gartera, smatra da je ovo tako dobro, da: “Nekada sam govorio da sam nikakav matematičar, što kažu svi, ali sada sam u fazonu da je matematika previše laka“.

Ima još jedna interesantna stvar kod Tesline spirale. Dijagram je od 12/12/1912. godine. Greter i njegovi đaci žele da se 12. decembar proglasi za nacionalni praznik.

 

(Izvor: Telegraf.rs / Preuzeto sa: balkanspress.com)