Ovaj ČAJ liječi fibromijalgiju, reumatoidni artritis, multiple sklerozu i još MNOGO toga..

Jeste li znali da se vijekovima tijamin koristi za mnoge bolesti, od gripe do epileptičkih napada? Često je pomiješan s jednakim dijelovima lavande i posut na podovima crkava u srednjem vijeku kako bi se uklonili neželjeni mirisi.

Hlapljiva esencijalna ulja u timijanu su bogata antireumatskim, antiparazitskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima.

Ako se koriste redovono, mogu značajno pomoći u smanjenju količine virusa u tijelu, što ga čini vrlo korisnim u liječenju sindroma hroničnog umora, fibromijalgije, reumatoidnog artritisa, lupusa, vrtoglavice i multiple skleroze.

Timijan se pakira s vitaminima i mineralima.Bogat je kalijem, željezom i kalcijem, a sve to doprinosi regulaciji krvnog tlaka, stvaranju crvenih krvnih ćelija i raspodjele antioksidansa u tijelu.Bogat je vitaminom B-kompleksa, vitaminom A, C i folnom kiselinom.Timijan sadrži niz važnih bioflavonoida i hlapljivih ulja, uključujući timol.Timol je eterično ulje koje ima vrlo moćna antioksidacijska svojstva.

Eterično ulje timijana ima ekspektoransku i bronhalnu osobinu koja liječi :

akutni i hronični bronhitis

upale grla

kašalj

astma

upale usta

infekcije grla

 

Pije čaj timijana svako jutro kako biste liječili fibromijalgiju, reumatoidni aritritis i multiple sklerozu

Kako napraviti čaj od timijana

Čaj od timijana priprema se na dva načina – u ključaloj ili hladnoj vodi.

Priprema u ključaloj vodi obavlja se tako što se jedna supena kašika pomiješanih listova, cvjetova i nadzemnih dijelova biljke prelije sa dva decilitra vode i ostavi da stoji pola sata. Posle toga čaj se procijedi i pije. Radi postizanja što uspješnijeg djelovanja poželjno je da se čaj pije nezaslađen, i to tri puta dnevno po dva decilitra.

Priprema čaja u hladnoj vodi podrazumijeva da se biljka stavi u supenu kašiku i prelije sa dva decilitra hladne vode. Zatim se voda zagreva sve do ključanja, ostavi da odstoji pola sata i procijedi se. Čaj se pije nezaslađen, tri puta u toku dana po dva decilitra. Ako neko ima potrebu da čaj zasladi, poželjno je da to uradi sa medom.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.