RUSKINJA SE SA 5 SINOVA DOSELILA U POZNATO SRPSKO SELO: Na placu od 30 ari napravila je PRAVI RAJ, a evo kako ŽIVE

Ruskinja Natalija Mihajlova koja se sa 5 sinova doselila u poznato srpsko selo živi život iz snova.

Natalija Mihajlova je Ruskinja, koja je sa petoricom sinova otišla iz Petrovca na Mlavi, u selo Zabrđe, gde su počeli da vode zdrav stil života. Voli drveće i izvore čiste vode, pečurke u šumi i trave da ubere. A, svoje carstvo prirode našla je – u Srbiji. U plodnoj ravnici koju brusi ćudljiva Mlava.

Ona sa sinovima uživa na placu od 30 ari, dok Srbiju doživljava svojom domovinom.

Natalija Mihajlova
foto: Printscreen Instagram/ecomama_serbija

– Srbija je za mene raj jer sam tu pronašla sve što je čoveku za srećan život potrebno – rekla je Natalija za Novosti.

Srbija u stvari ima sve što Rusi vole. Ima šume, planine, jezera, reke i čiste vode. Ima mnogo biljaka i zdrave hrane, i dobre ljude. Zato Rusi vole Srbiju, piše “Magazin Novosti”.

Natalija je na plodnoj mlavskoj crnici zasadila sve kulture, a među prvima rusku repu – hranu bez koje Ruski ne mogu.

– Jako je zdrava i dok nije stigao krompir u Evropu ona je bila glavno jelo u Rusiji, pa moja porodica ne jede krompir nego repu – kaže Natalija.

Na prostranom imanju Natalija je zasadila i domaću šargarepu, ne industrijsku, hibridnu. Čim je prolećno sunce granulo u bašti su nikle leje sa zelenom salatom, lukom, heljdom, graškom. Natalija i deca mnogo vole grašak, i to na sposeban način.

Natalija Mihajlova
foto: Printscreen Instagram/ecomama_serbija

– Jedemo sirov grašak, samo ga otvorimo i uživamo u njegovom divnom slatkastom ukusu na opšte čuđenje svih ljudi oko nas, ali tako ga jede većina Rusa – kaže Natalija.

Posebne biljke koje “naša” Ruskinja voli i obavezno sadi jesu selen i ruta.

– Selen je biljka koja čisti creva od parazita i dovoljno je samo da uzimate selen za salatu i da budete, bar što se probavnog trakta tiče, zdravi – govori ona.

Ruta je i tradicionalno sredstvo za hipertenziju, angine pektoris, bolesti želuca i jetre, bolesti kostiju, parodontoze. Nekada je bila glavi ratnik u borbi protiv tuberkuloze.

– Bere se samo u vreme cvetanja i posle toga ne treba ga brati- ističe Natalija.

Natalija Mihajlova ne koristi hemiju. Kada se neko od familije razboli, koriste se prirodni “antibiotici”: propolis, beli i crni luk, limun, đumbir.

– Koristimo razne vrste čajeva, nanu, lipu, žalfiju, kamilicu i, naravno, ivin čaj – kaže Natalija.

U Rusiji ga ima puno, ovde manje zove se vrbica. Mnogo je bolji od zelenog čaja, izuzetno je koristan i zdrav i ne izaziva negativne reakcije. Natalija Mihajlova nema dileme kako je dospela u Srbiju:

– Sudbina. Kako drugačije. Tetka se moja ovde udala, a nas je dovela njena priča. Hvala joj – navodi Natalija.

(Stil/ Večernje Novosti/ Magazin Novosti)