SAD JE PRAVO VREME DA OVE BILJKE UNESETE U KUĆU: Komarci i ostali insekti od njih beže kao đavo od krsta!

Leto je tu, a sa njim du došli i insekti. Sa ovim biljkama, rešićete ih se jednom za svagda

Davno je poznato da postoje biljke koje ‘teraju’ insekte, piše Luftika.rs. Umesto skupih, mnogo bolje rešenje je da posadite neku od ovih dekorativnih biljaka i otarasite se komaraca, paukova i drugih insekata koji nam spopadaju domove tokom letnje sezone.

Evo o kojim je biljkama reč:

Bosiljak

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

Bosiljak
foto: Shutterstock

Ruzmarin

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahteva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cveta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tera i moljce.

Lavanda, Devojka, Leto
foto: Profimedia

Matičnjak

Matičnjak rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

čaj, Karmelićanska Vodica, Matičnjak
foto: Shutterstock

Nana

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.

Nana u malim saksijama i strateško smeštanje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvek će ih isterati iz vašeg doma. Takođe, posle usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osveživačem vazduha s mirisom nane.

Nana, Menta

foto: Shutterstock

Izvor: Stil Kurir