Svaka žena koja ima preko 40 godina trebala bi koristiti ovo eterično ulje svaki dan

Baš kao i u svakoj drugoj fazi života, vaše četrdesete su takođe obilježene određenim fizičkim, emocionalnim i psihološkim promjenama.Tijelo postepeno počinje pokazivati znakove starenja.

Eterično ulje kadulje dugo je korišteno u ublažavanju neugodnih simptoma koji dolaze sa menopauzom.Ako vas brine stres, koža, probava, raspoloženje onda nastavite čitati dalje.

1.Balansira hormone

Kadulja sadrži dijetetski estrogen , poznat kao prirodni fitoestrogeni, koji se dobijaju iz biljaka.Zaduženi su za regulisanje estrogena i promovisanje zdravlja materice.Rizik od raka se povećava s godinama, pa održavanje materice zdravom pomaže da se rizik smanji.

2.Sprečava infekcije

Prema studiji iz 2015-e, ovo eterično ulje efektivno tretira rane i infekcije kože.Međutim, nemojte ga stavljati previše na otvorene rane.Preporučuje se korištenje oko 5 kapi.

3.poboljšava kožu

Kadulja sadrži prirodne fitohemikalije koje smanjuju osip, inflamaciju, regulišu proizvodnju ulja i sprečavaju akne i suhu kožu.Da biste uklonili bore i održali kožu hidriranom, koristite ovo ulje.

4.Smanjuje stres

Stres u četrdesetima je veoma čest, bez obzira da li je to vaš posao ili problemi u porodici koji ga prouzrokuju.Ulje kadulje poboljšava mentalnu hrabrost i samopouzdanje, dok umanjuje anksioznost i strah.

5.Poboljšava cirkulaciju

Doprinoseći više kisika do mišića i kritičnih organa, kadulja ubrzava metabolizam.Dodatno opušta mozak i arterije, što smanjuje krvni pritisak.

6.Probava i nivo holesterola

S obzirom na to da povećava izlučivanje žučiželučane kiseline, kadulja ubrzava metabolizam i pomaže u oslobađanju bolova, nadutosti, loše probave i abdominalne nelagode.Takođe promoviše lakšu apsorpciju vitamina i minerala.

7.Ublažava menstrualne bolove

Kada imate imbalans hormona, kadulja vam pomaže ublažiti simptome PMS-a, smanjuje želju za hranom, nadutost, promjene raspoloženja i grčeve.Prema osmogodišnjoj studiji provedenoj na Univerzitetu Oxford Brooks, ulje kadulje u aromaterapiji smanjuje fizički bol, srah i anksioznost kod žena tokom trudnoće.Kada se kombinuje sa uljem kamilice, efektivno otklanja nelagodu.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.