12 nezamenljivih saveta za kuhinju, koje malo ko zna

Nekada se kuvanje u kuhinji pretvori u pravi pakao: gori i pršti ulje, kipi mleko, masnoća sa tiganja se ne skida, a na sve to i vi sa suzama u očima zbog luka.

Mi u Femini smo rešili da za vas prikupimo savete za kuvanje, za koje, možda, niste znali.

 

1. Kako brzo očistiti povrće od semena?

Da biste brzo izvadili semenke iz bundeve i tikvice koristite specijalnu kašiku za sladoled. Njene zaoštrene ivice će lako očistiti povrće od semenki. Takođe se, ovom kašikom lepo mogu dekorisati sitno seckane salate.

 

2. Kako iz pripremljenog jela ukloniti suvišnu masnoću?

Ako je pripremljeno jelo neočekivano ispalo masno, moguće je suvišnu masnoću ukloniti pomoću nekoliko kocki leda i papirne salvete.

Umotajte led u salvetu i pređite njome preko površine jela. Led kao magnet privlači isplivalu masnoću i ona se hladi na salveti.

 

3. Rukujte kuhinjskom folijom kao iskusni kuvar

Kuhinjska folija se razvlači i kida? Čuvajte je u frižideru kao što to rade svi iskusni svetski kuvari. Hladna folija je laka za rukovanje, manje se lepi i ne izaziva uobičajenu iritaciju.

 

4. Lako ljuštimo citrusno voće

Ovo je specijalan savet za one koji ne vole da ljušte narandže, limun ili mandarine; Stavite voće u mikrotalasnu pećnicu na 20 sekundi, a nakon toga plod lako očistite od kore.

 

5. Pojednostavite ljuštenje kuvanih jaja

Prilikom kuvanja jaja, u vodu dodajte sodu ili sirće. Oba sastojka prodiru unutar ljuske i olakšavaju odvajanje od belanceta.

 

6. Kako iscediti više soka iz citrusnog voća

Da biste dobili maksimalnu količinu soka iz limuna najpre ga ohladite, a potom ga stavite u mikrotalasnu na 15-20 sekundi.

 

7. Kako da lako narendate mekani sir

Pre rendanja stavite sir u zamrzivač na 30 minuta. Otvrdli sir se neće lepiti za rende i dobro će se mrviti.

 

8. Šta da radite kako ne biste plakali dok sečete luk

Pre nego što počnete sa sečenjem, stavite luk u zamrzivač na 30 minuta. Istina, ovaj način je dobar samo ako kasnije planirate da ga pržite ili kuvate; za salatu, luk u ovakvom stanju, ne možete koristiti.

 

9. Kako kuvati makarone

Kako ne biste čekali da voda u kojoj kuvate makarone provri ili ne iskipi, stavite na vrh šerpe drvenu lopaticu ili kašiku. Drvo neće dozvolite peni da se prelije preko ivica šerpe.

 

10. Kako spremiti celu pticu

Kada pečete celu kokošku (ili drugu pticu), okrenite je grudima nadole. Stvar je u tome, što u grudnom delu ima najviše mesa, pa samim tim što je taj deo bliži izvoru toplote, brže će se ispeći.

 

11. Pripremamo savršenu kajganu/jaje na oko

U jednom kraju tiganje sipajte supenu kašiku vode. Poklopite tiganj poklopcem odgovarajuće veličine. Voda će se pretvoriti u paru, koja će se pobrinuti za gornji deo kajgane. Zahvaljujući tome na površini žumanaca će se obrazovati opna, a u sredini će ostati tečna.

 

12. Kako ukloniti neprijatan miris s ruku

Da biste uklonili uporan miris crnog ili belog luka s ruku, koristite limun ili sodu. Jednostavno, protrljajte njima ruke i isperite vodom.

Izvor: Femina