5 NEPRIJATNIH PROMENA KOJE SE DEŠAVAJU U TELU POSLE 50. GODINE: Veoma je važno na vreme reagovati i rešiti probleme

Starenje donosi i neminovne promene. Upozorićemo vas – nisu sve promene prijatne, ali to ne znači da treba da sednemo i da kukamo… Sasvim suprotno

Ovi pet promena se najčešće dešavaju nakon što napunite pedeset godina:

Promena funkcije mozga

Kako naše telo stari, tako stari i naš mozak. Ovo primećuju mnogi. Promene vezane za starost koje se javljaju kod nekih funkcija mozga, mnogi počinju da primećuju nakon 50 godina. Ali ako je vaš posao kreativan i vodite zdrav način života, veća je verovatnoća da ćete imati “bistar mozak” u starosti.

Naučnici kažu da mediteranska ishrana može zaustaviti promene u funkciji mozga povezane sa godinama. Kao što znate, ova dijeta je bogata voćem, povrćem i zdravim mastima. Zato obratite posebnu pažnju na ovo.

Gubitak sluha

Oko 40% ljudi starijih od 50 godina ima različite probleme sa sluhom. Ovi zdravstveni problemi mogu biti posledica gena, visokog krvnog pritiska ili razvoja metaboličkog sindroma. Zato se još jednom obratite specijalistu za ispitivanje sluha.

Lomljive kosti

Ako je u vašoj ishrani malo kalcijuma i vitamina D, vaše kosti mogu izgubiti snagu i pre 50. godine. Stručnjaci kažu da žene sa lošim navikama u dobi od 35 godina mogu imati problema sa mineralnom gustinom kostiju.

Posle 50 godina, kosti su krhkije kod žena nego kod muškaraca. I sve zato što je žensko telo tako uređeno. Da, već znate o čemu ova priča vodi – Menopauza, napadi vrućine, smanjena proizvodnja estrogena.

Važno je shvatiti da hrana bogata kalcijumom i vitaminima mora biti sastavni deo menija. Potrebna nam je i fizička aktivnost, odnosno vežbe sa tegovima. Ovo gravitaciono opterećenje će pomoći da kosti postanu jače. Glavna stvar je odabrati individualnu fizičku aktivnost za svaku osobu.

starija žena, vežbanje, voda, žena
foto: Shutterstock

Slabi mišići

Ako mišići nisu u dobroj formi, onda će to odati vaše godine. Ovo je posebno primetno u rukama. Da bi se nekako poboljšao tonus mišića, potrebno je sprovesti 2-3 treninga snage nedeljno. Da biste započeli, možete izvesti jednostavan set vežbi sa gumenim trakama za fitnes i laganim bučicama.

Pored fizičke aktivnosti, vodite računa da u svakom obroku imate najmanje 20-25 grama kvalitetnih proteina. Jaja, morski plodovi, nemasna govedina, teletina, živina – ovo su namirnice koje treba da budu u vašem frižideru!

Koža bez elastičnosti

Sa godinama, koža počinje da gubi važan protein – kolagen. Kao rezultat, pojavljuju se bore, gubi se ton kože. Što brže ide ovaj proces, izgledate starije. Ishrana bogata vitaminom C i hrana bogata kolagenom pomoći će poboljšanju tonusa kože. Takođe, ne zaboravite na vodu.

Izvor: Stil Kurir