6 NAMIRNICA KOJE OSOBE SA POVIŠENIM ŠEĆEROM TREBA SVAKODNEVNO DA JEDU: Drže dijabetes pod kontrolom i jačaju organizam

Osobe sa dijabetesom tipa 2 određenom hranom mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Zdrava ishrana je važna za sve, ali ukoliko imate povišeni šećer u krvi, trebalo bi da posebno povede računa o tome koje namirnice treba da izbegavate, kao i to koje namirnice treba što češće da se nađu u vašem tanjiru.

Iako je dijabetes tipa 2 hronična bolest, možete olakšati sebi svakodnevnicu posebnim režimom ishrane – potrebno je samo da ste spremni da unesete promene u svojoj ishrani.

Određene namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi
Određene namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi foto: Profimedia

Naučna istraživanja potvrdila su da određene namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi te se zbog toga preporučuju osobama sa dijabetesom na svakodnevnom meniju, piše E klinika.rs.

Borovnice – konzumiranje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljenih hidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osetljivost na insulin. Istraživači takođe ukazuju i na protiv upalno dejstvo fitohemikalija u bobicama što verovatno smanjuje neke od kardiovaskularnih rizika, koji se javljaju kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Borovnice
Borovnice foto: Shutterstock

Pomorandže, grejpfrut i mandarine – istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivupalnom spoju hesperidina (flavanonski glikozid kojeg u izobilju ima u citrusnom voću).i zdravoj dozi rastvorljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvard School of Public Health pokazuju da je konzumiranje celog voća, a ne soka, u direktnoj vezi s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Citrusi
Citrusi foto: Shutterstock

Leblebije, pasulj i sočivo – dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za osobe sa povišenim šećerom, a nova istraživanja ukazuju da konzumiranje mahunarki može zapravo da ima terapijski učinak. U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, osobe s dijabetesom tipa 2 konzumirale su jednu šolju mahunarki dnevno kao deo unosa ugljenih hidrata tokom tri meseca. U poređenju s drugim učesnicima istraživanja, osobe koje su svakodnevno konzumirale mahunarke pokazale su veće smanjenje vrednosti hemoglobina A1c i smanjenje krvnog pritiska.

Mahunarke
Mahunarke foto: Shutterstock

Crna čokolada – može li slatka poslastica zaista da poboljša kontrolu glukoze? Istraživanja su pokazala su da mala količina visokokvalitetne, crne čokolade, sa oko 70 odsto kakaa, koja se konzumira svakodnevno, smanjuje nivo insulina i krvni pritisak. Vidljivi učinci pripisuju se polifenolima. Osobe s dijagnostikovanim dijabetesom ipak treba da se konsultuju s lekarom.

Crna čokolada
Crna čokolada foto: Profimedia

Maslinovo ulje – zamena zasićenih i trans masti zdravijim nezasićenim mastima ključna je preporuka za sve pojedince, ali vrsta konzumiranih masti može da igra još veću ulogu u zdravlju osoba s dijabetesom tipa 2. To je zato što je dijabetes povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara. Konzumiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja dovodi se u vezu ne samo sa smanjenim rizikom od dijabetesa, već istraživanja pokazuju da takođe može da poboljša iskorišćavanje glukoze u ćelijama zahvaljujući svojim protivupalnim efektima.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje foto: Thinkstock

Cimet – pomaže u smanjenju šećera u krvi. Tačan mehanizam kako to cimet čini, kao i preporučeni unos, još se istražuje, ali većina istraživanja ukazuje na sposobnost cimeta da pomaže u kontroli glukoze u krvi na dnevnoj i dugoročnoj osnovi. Pri tome se ne pojavljuju bilo kakve potencijalne nuspojave, osim što hrana ima bolji ukus.

Cimet
Cimet foto: Shutterstock

Izvor: Stil Kurir