7 VAŽNIH PRAVILA VASPITANJA ČUVENE RUSKE PSIHOLOŠKINJE: “Ovo je neophodno raditi 4 puta dnevno da dete preživi”

Čuvena ruska psihološkinja, Julija Gipenrajter iznela je 7 važnih pravila vaspitanja.

Julija Gipenrajter je ruski psiholog, specijalista za eksperimentalnu psihologiju, sistemsku porodičnu psihoterapiju i neurolingvističko programiranje (NLP). Na književnom polju poznata je kao autorka knjiga koje pomažu roditeljima da uspostave kontakt sa decom.

Citati iz njenih knjiga mogu vam omoći kako da bolje razumete sebe, svoju porodicu, vaš odnose i smanjite sukobe. Njeni saveti su formulisani za roditelje, ali mnogi će biti korisni i onima koji grade odnose kao par, piše Sensa.

Julija učiteljica
foto: Pritnscreen/youtube/ Друзья Фонда духовного наследия митрополита Антония Сурожского
  • “Dozvolite svom detetu da se suoči sa negativnim posledicama svojih postupaka (ili nečinjenja). Tek tada će odrasti i postati “svestan”.
  • “Kada je dete kažnjeno “samim životom” za pogrešne postupke, nema potrebe da dodajete dalje roditeljske opomene.”
  • “Četiri zagrljaja su apsolutno neophodna da dete jednostavno preživi, a za dobro zdravlje potrebno je najmanje osam zagrljaja dnevno! I, inače, zagrljaji nisu potrebni samo deci.”
  • “Kada se nekome desi nevolja, on se oseća poniženim i zaista treba da ojača svoje samopoštovanje. Ovo se mora uraditi na bilo koji način. Tada dobija dodatnu snagu da savlada nesreću.”
  • “Razvijanje sposobnosti da kontrolišete svoje emocije i da ih dostojanstveno izrazite je jedan od glavnih zadataka u radu na sopstvenom karakteru.”
  • “Dete se oseća bespomoćno ako, kako mu se čini, nije dovoljno voljeno, često je okrivljeno i odbačeno, ostavljeno dugo samo, sa slučajnim ili neprijatnim ljudima, napušteno samo u stanu gde su nekako opasne komšije.”
  • “Čovek treba da treperi, odnosno da se češće kreće od tuge do osmeha, od samopouzdanja do sumnje, od ozbiljnosti do šale.”