Da li merite pritisak kako treba? Kardiolog otkriva ŠTA NIKAKO NE SMETE DA RADITE pre nego što stavite aparat na ruku, a jedna stvar je jako važna

Od hipertenzije, visokog krvnog pritiska, pati svaka druga odrasla osoba u našoj zemlji. Dok se druga oboljenja razvijaju tiho i neopaženo zbog komplikovane i skupe dijagnostike, hipertenzija se otkriva vrlo lako, jednostavnim merenjem pritiska. Ali da bi Da bi vrednosti krvnog pritiska bile što pouzdanije, treba ga meriti pravilno, a naš poznati kardiolog otkriva kako…

– Ukoliko merenjem utvrdite da imate visok krvni pritisak, javite se lekaru koji će vam odrediti odgovarajuću terapiju. Najbolje je da pritisak merite kod kuće i da beležite sve rezultate kako bi moglo da se prati njegovo kretanje. Lekaru ćete otići s pravim vrednostima, što će olakšati postavljanje dijagnoze i određivanje terapije, jer iskustvo pokazuje da mnogim pacijentima zbog straha pritisak najviše skače u ordinaciji – kaže dr Milena Pandrc, kardiolog na Vojnomedicinskoj akademiji.

Da bi vrednosti krvnog pritiska bile što pouzdanije, treba ga meriti pravilno. Evo šta sve treba da znate:

– Barem pola sata pre merenja pritiska nemojte da pušite ni da pijete alkohol, a neposredno pre merenja ni kafu.

– Idite u toalet jer puna bešika diže krvni pritisak za oko deset milimetara živinog stuba.

– Proverite da li je manžetna stavljena na pravo mesto. Nikad ne merite pritisak preko odeće.

– Opustite mišiće ruke jer ćete u suprotnom dobiti vrednosti veće za oko deset milimetara živinog stuba.

– Nemojte da govorite, razgovor podiže nivo pritiska.

– Pre nego što ponovite merenje, napravite pauzu od jednog do dva minuta.

– Pri merenju ruka se stavlja na sto u visini srca.

– Krvni pritisak treba da se izmeri na obe ruke, a beleži se onaj koji je veći. Uobičajena srednja razlika sistolnog i dijastolnog pritiska između dve ruke je od tri do pet milimetara živinog stuba.

– Kako bi vrednosti mogle da se porede, pritisak mora da se meri u isto vreme u toku dana. Jutarnja vrednost ne sme da se poredi s večernjom jer je pritisak uslovljen biološkim dnevnim ritmom, pa se menja tokom dana. Najviši je ujutru, neposredno po ustajanju, po podne pada, a uveče opet počinje da raste.

– Zapišite izmerene vrednosti i predočite ih vašem lekaru na prvom sledećem pregledu.

Prva pomoć kod hipertenzije i hipotenzije

AKO VAM JE PRITISAK VISOK

Pre svega se smirite: Panika i strah će samo pogoršati situaciju.

Neka vam glava bude podignuta: položaj tela treba da bude polusedeći.

Pojedite čen belog luka: alicin, hemijsko jedinjenje nađeno u belom luku, pomaže u smanjenju hipertenzije tako što opušta krvne sudove.

Ako možete, pojedite bananu: banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji kontroliše balans tečnosti u telu i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Ukoliko se javi krvarenje iz nosa: zabacite glavu i stavite led na koren nosa.

Obezbedite pristup svežem vazduhu: otvorite prozore i raskomotite se.

AKO VAM JE PRITISAK NIZAK

Povećajte unos soli: uzmite čašu vode i dodajte pola kašičice soli u nju. Popijte prema potrebi ili dva puta na dan.

Uzmite med: ukoliko osećate vrtoglavicu usled niskog krvnog pritiska, izmešajte dve supene kašike meda u vodi i dodajte prstohvat soli u to, te popijte odmah. Ovaj napitak će delovati jako brzo na povećanje krvnog pritiska.

Čaj pre podne: pritisak mogu da podignu i čajevi od ruzmarina, koprive ili gloga, a preporučuje se i zeleni čaj. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Mogu da se popiju od dve do tri šolje ovog napitka dnevno, a priprema se tako što se jedna kašičica ruzmarina prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj ne treba piti kasno po podne ili uveče, jer povećava budnost.

Povećajte unos vode: Popijte 8-10 čaša vode tokom dana i pritisak će vam garantovano biti viši. Dajte prednost mineralnim vodama, najbolje onim sa više natrijuma.

Šaka koštunjavog voća: Voće i semenke podstiču rad žlezda, sužavaju krvne sudove i poboljšavaju cirkulaciju. Možete da pojedete šaku koštunjavih plodova i semenki dnevno, recimo badema, lešnika, oraha ili semenki bundeve.

Izvor: Zena blic