EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem

Sigurno ste se bar jednom u životu zapitali šta izaziva bol u krstima i kako ga efikasno rešiti, a mi vam donosimo odgovor.

Svima je dobro poznat osećaj nemoći kada posle dugog sedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji deo leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sledeći pokret.

Bol u krstima otežava normalno funkcionisanje, te je veoma važno na vreme posetiti doktora.

Kako nastaje bol u donjem delu leđa

Oko 80% odraslih pati od bolova u donjem delu leđa, a svako ga je iskusio bar jednom u životu. Donji deo leđa podržava težinu gornjeg dela tela, ali i omogućava pokretljivost i savijanje kičme, kao i okretanje kukova pri hodu.

Leđa, Bol u leđima
foto: Profimedia

Bol u donjem delu leđa često nastaje usled preteranog fizičkog rada ili podizanja teških predmeta, a javlja se i zbog nepravilnog položaja tela, kao što je predugo sedenje ili zbog povrede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni uzrok bolova u donjem delu leđa su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Pored toga, bolovi u donjem delu leđa se javljaju i kod deformiteta kičme kao što su kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol u donjem delu leđa može biti posledica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, stomak. Takođe, bol u donjem delu leđa može da se javi pre ili tokom menstruacije kod žena, a može biti i posledica stresa ili napetosti u telu.

Vrste bolova u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa može biti akutan, kada se pojavi iznenada i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada bol u donjem delu leđa traje duže od tri meseca, radi se o hroničnom bolu u donjem delu leđa kod koga ni lekovi ne pomažu u ublažavanju bolova. Prema uzroku bola, bol u donjem delu leđa može biti mehanički uzrokovan mišićima, kostima, zglobovima ili ligamentima koji okružuju kičmu.

Druga vrsta bola je radikularna, koja se javlja kada je zapaljen koren kičmenog nerva i tada govorimo o radikulopatiji. Pored toga, postoji i bol u donjem delu leđa, gde se bol u donjem delu leđa javlja usled stanja u okolnim organima.

Koji su simptomi bolova u donjem delu leđa?

Glavni simptomi bolova u donjem delu leđa su bol u donjem delu leđa, koji može biti slabiji ili jači. Takođe, u zavisnosti od uzroka bola, mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može proširiti na nogu ili stopalo i takođe može izazvati peckanje u nogama, što je išijas. Bol se može pogoršati nakon prekomerne aktivnosti ili nakon predugo sedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Da li se bol u donjem delu leđa može sprečiti?

Bol u donjem delu leđa može se sprečiti na nekoliko načina:

  • redovno vežbanje, posebno vežbe koje jačaju trbušni zid i mišiće leđa
  • pazeći na pravilan položaj tela kada se sedi ili stoji
  • izbegavanje podizanja preteških predmeta
  • nošenje odgovarajuće obuće i uložaka

Kako se dijagnostikuje?

Kada bol u donjem delu leđa ne nestane posle nekoliko nedelja, a lekovi protiv bolova ili obloge ne pomognu, vreme je da se obratite lekaru. Lekar će prvo palpirati donji deo leđa da vidi gde se javlja bol, a za detaljniju dijagnozu biće neophodni dalji testovi kao što su rendgenski snimak ili magnetna rezonanca donjeg dela kičme.

Kako se leči bol u donjem delu leđa?

Odmaranje ili upotreba hladnih ili toplih obloga, kao i masaže, mogu pomoći u smanjenju bolova. Mogu pomoći i lekovi protiv bolova, kao i vežbe koje će ojačati trbušne i leđne mišiće. Važno je izbegavati podizanje teških predmeta ili tegova. Ne preporučuje se dugo ležanje ili mirovanje, jer to može imati kontraefekat i bol može samo da se pojača.

Fizikalna terapija takođe može pomoći, a ponekad će jedina opcija biti operacija. Tokom lečenja važno je otkriti i otkloniti uzrok tegobe, ali i smanjiti bol i omogućiti čoveku normalan život.

Zaključak

Dakle, bol u leđima je jedan od najčešćih bolova u telu i njegovo lečenje može biti dugotrajno. Bol se može javiti zbog problema u okolnim mišićima ili kostima, a može se javiti i zbog načina života. Lekovi, vežbe, terapija mogu pomoći u lečenju, au nekim slučajevima će biti neophodna operacija.

(Stil/N1.hr)