KAKO DA SE REŠITE NADUTOSTI I TEŽINE U STOMAKU: Tečnost pijte 20 do 25 minuta pre obroka, uzimajte sledeće namirnice!

Kako da se oslobodite nadutosti kada osećate da vam je stomak kao “balon” – ako imate ove tegobe, probajte sa sledećim navikama da ih ublažite!

U periodu praznika, slava i proslava uobičajeno se jede više teške hrane, što može da izazove nadutost. Premda i neke prirodne namirnice mogu da prouzrokuju pojačano stvaranje gasova u sistemu za varenje (pasulj, grašak, kupus, sirovi luk), nadutost najpre nastaje zbog industrijski prerađene hrane prepune šećera, masnoća i soli; hleba i testenine od belog brašna; prženih i jako začinjenih jela; gaziranih i alkoholnih pića… Takođe se varenje često poremeti zbog preobilnih, neredovnih i/ili kasnovečernjih obroka.

Pojava “balona” i težine u stomaku može biti praćena glasnim krčanjem i “pretakanjem”, što izaziva osećaj neprijatnosti i stida u društvu. Mnogi posežu za lekovima protiv nadutosti, ali to je samo privremeno olakšanje jer ne rešava uzrok nego posledicu. Najpre treba rasteretiti varenje:

  • Sedelački način života doslovce uzrokuje zastoje u crevima, zato se svakodnevno krećite najmanje jedan sat – najpoželjnije su umerene i postojane aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, plivanja, joge, pilatesa…
  • Nadimanje može biti izazvano i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine vazduha nego inače. U tom slučaju treba naučiti pravilno disanje i temeljno žvakati.
  • Jedite što više prirodnih, celovitih namirnica i pijte čistu vodu, kao i nezaslađene biljne čajeve, a sa kafom budite vrlo umereni.
  • Poželjno je uzimati fermentisane mlečne proizvode (npr. kefir i acidofil), jer sadrže probiotike koji uravnotežuju varenje.
  • Tečnost pijte 20 do 25 minuta pre obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.
  • Protiv nadutosti odlično pomaže lekovito bilje koje podstiče rad jetrei žuči: komorač, cikorija, maslačak, kopriva, nana, kapar, majoran, miloduh (sipan), majčina dušica… Savetujte se sa fitoterapeutom šta bi vama najbolje odgovaralo.
  • Nadutost može da bude znak pomanjkanja enzima potrebnih za varenje laktoze i fruktoze imože upozoravati na celijakiju ili na poremećaje u radu jetre i žuči.
  • Nadutost praćena čestim bolovima u stomaku i dijarejom mogući jesimptomupalnih bolesti creva ili pak može biti nuspojava primene raznih lekova. Svakako posetite lekara kako biste otkrili tačan uzroknadutosti.

Izvor: Sensa