/KISELI KUPUS – tajno oružje protiv MASTI, RAKA i SRČANIH BOLESTI

KISELI KUPUS – tajno oružje protiv MASTI, RAKA i SRČANIH BOLESTI

Ljekovita moć kupusa, svježa i kisela, poznata je već godinama i prenosi se s generacije u generaciju. Pored zdravstvenih blagodati, u pitanju je i tradicionalna domaća delicija, odnosno jedna od najstarijih namirnica koja podsjeća na kuhinju naše bake.

Zove se i antistres od povrća, a sjajno djeluje na imunitet i probavu.

Niskokalorično i super hranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B12, C, E i K, minerala poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, fosfora.

Takođe je bogata omega-3 masnim kiselinama, folnom kiselinom i lekovitim sumpornim materijama koje štite od raka. Odličan je za detoksikaciju tijela i regeneraciju jetre, te potiče mršavljenje ubrzavanjem metabolizma.

Slanica kiselog kupusa djeluje kao prirodni lijek protiv mamurluka i u liječenju čira na želucu.

Blokiraju metastaze raka i nalaze se u ovoj hrani: Ovih 8 nutrijenata su spas od onog najgoreg!Blokiraju metastaze raka i nalaze se u ovoj hrani:…
Kiseli kupus nazvan je i „metla od stomaka i creva“, što jača naše živce i podstiče stvaranje krvnih zrnaca. Regulira i snižava holesterol u krvi, pomaže izgradnju kostiju, doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva i usporava starenje.

Kao odličan izvor vitamina B12, preporučuje se vegetarijancima i veganima koji ga vrlo često koriste u svojoj prehrani. A u sto grama sirovog kupusa ima čak 20 miligrama vitamina C.

Pored toga što je dobro za naše zdravlje, volimo i kiseli kupus jer uz njega možemo napraviti razna, ukusna jela. Sarma je jelo koje prvo padne na pamet pri spominjanju kiselog kupusa, a drugi vrlo popularan način kuhanja je uz meso. Nezamjenjiv je kao prilog i / ili salata, pa čak i u gulašima i juhama.