KOZJE MLEKO, I HRANA I LEK: Preporučuje se MALOKRVNIM OSOBAMA, kao i onima sa OBOLELOM JETROM I PLUĆIMA

Malokrvni ste, podložni bolestima i imate srčanih problema? Vreme je da u ishranu uvedete kozje mleko.

Nutricionisti tvrde da ono podstiče bolje i brže iskorišćavanje gvožđa u krvi i obnavlja hemoglobin, pa ga preporučuju osobama koje pate od malokrvnosti. Sem toga, iako je masnije od kravljeg mleka jer sadrži 4,4 odsto mlečnih masnoća, mnogo lakše se vari.

Ima mnoštvo proteina, vitamina B kompleksa, minerala i kalcijuma. Kozje mleko se od davnina upotrebljava, ne samo kao hrana već i kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Iako je po svom hemijskom sastavu i karakteristikama slično kravljem, bitno se od njega razlikuje po sastavu masnoća. Naime, masnoće u kozjem mleku sastoje se od sitnijih kapljica, pa ih zbog toga enzimi u organima za varenje mnogo brže razgrađuju. Za samo 40 minuta kozje mleko se potpuno svari, dok je za kravlje potrebno oko dva i po sata.

Mleko, Jogurt, Kefir
foto: Thinkstock

Jedna čaša dnevno je dovoljna Dnevne potrebe organizma zadovoljavaju se samo jednom čašom od dva decilitra. Inače, ne bi trebalo da se pije u velikim količinama. Najblagotvorniji za organizam su mlad sir ili mleko jer sadrže oko 10 odsto masnoća. Četiri puta više ih, na primer, ima u prevrelim sirevima. Kozje mleko dobro je za regeneraciju jetre, posebno kad je reč o takozvanoj masnoj jetri, a odlično je i za one koji boluju od ciroze ili upale jetre ili imaju infekciju mononukleozom. Dokazano je da u tim slučajevima kozja surutka ima izvanredan učinak na obolele delove jetre.

Kozje Mleko
foto: Shutterstock

Odlično za decu i bolesnike

Istovremeno, kako su pokazala istraživanja, bolja svarljivost i izražena kiselost karakteristike su zbog kojih se kozje mleko razlikuje od svih ostalih vrsta mleka. Zbog toga se preporučuje za ishranu dece i bolesnika. Kod dece koja se hrane kozjim mlekom umesto kravljim zabeleženi su brži rast, veća telesna masa i bolja struktura kostiju. Kroz istoriju, kozje mleko se preporučivalo kao lek za jačanje imuniteta i pluća, bilo je jedno od osnovnih sredstava u borbi protiv tuberkuloze, a savremeni lekari ga sve češće propisuju i kao odličnog saveznika u borbi protiv stresa, jer u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, koji pozitivno utiču na jačanje nervnog sistema.

Puno proteina, a malo laktoze

mleko
foto: Shutterstock

* Samo jedna šolja mleka osigurava čak 18 odsto dnevnih potreba deteta za proteinima, dok se šoljom kravljeg mleka pokriva samo 13 odsto.

* Kozje mleko sadrži i manje laktoze iliti mlečnog šećera od kravljeg, što mu daje prednost kod osoba koje ne podnose laktozu.

* Ovo mleko sadrži 13 odsto više kalcijuma, 25 odsto više vitamina B6, vitamina A, 134 odsto kalijuma, triput više nijacina i čak četiri puta više bakra od kravljeg.