MINI MOŽDANI UDAR JE VEOMA OPASNO STANJE KOJE RETKO PREPOZNAMO: Ove simptome ne smete da zanemarite

Moždani udar sve češće pogađa ljude mlađe životne dobi, a ovo su simptomi koje ne smete da zanemarite

Prolazni ishemijski napad (TIA) ili „mini moždani udar“ rezultat je privremenog poremećaja u snabdevanju krvlju dela mozga.

Ovi poremećaji dovode do nedostatka kiseonika u mozgu.

TIA može izazvati simptome slične moždanom udaru, ali ne traje toliko dugo. Simptomi traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali potpuno nestaju u roku od 24 sata.

Mini“ moždani udar ne oštećuje moždane ćelije niti uzrokuje trajni invaliditet, ali je uobičajen znak ranog upozorenja da je osoba u opasnosti od moždanog udara.

Otprilike jedna od tri osobe koje dožive TIA takođe dožive naknadni moždani udar. Rizik od moždanog udara je posebno visok u prvih 48 sati od TIA.

stres, glavobolja
foto: Shutterstock

Koji su znaci “mini” moždanog udara?

1. Problemi sa vidom

Problemi sa vidom na jednom ili oba oka mogu biti znak predstojećeg moždanog udara, kao i moždanog udara koji se već desio. Ako vam se vid naglo pogorša bez objašnjenja, odmah potražite medicinsku pomoć.

2. Utrnulost i opušteno lice

Utrnulost se obično oseća samo na jednoj strani tela; može se javiti slabost mišića, paraliza ili samo neobičan osećaj. Istovremeno, možete imati osećaj da vam je lice malo opušteno ili preterano opušteno.

3. Vrtoglavica

Kada mozak ne prima dovoljno krvi, to takođe može izazvati vrtoglavicu ili vrtoglavicu.

4. Problemi sa govorom

Problemi sa govorom se takođe mogu javiti kao rezultat TIA. Osoba govori nekoherentno ili nerazumljivo, možda čak i izobličava reči dok govori.

glavobolja, bol, žena
foto: Profimedia

5. Slabost

Može se javiti i slabost mišića, otežano hodanje, problemi sa koordinacijom ili slabost na jednoj strani tela.

Ako sumnjate na „mini“ moždani udar, odmah se obratite lekaru. Ovo će odrediti najbolju strategiju za prevenciju moždanog udara u budućnosti, pomažući da se spreče ozbiljnije TIA komplikacije.

(Danas.rs)