NA OVA 4 NAČINA OJAČAJTE IMUNITET ZA VRIJEME HLADNIJIH DANA: Poslušajte jednostavne savjete obiteljske liječnice

Donosimo vam četiri najbolja načina za jačanje imuniteta zimi

Briga za zdravlje i održavanje imuniteta trebaju nam biti prioritet tijekom svih godišnjih doma, no zimi – zbog silnih aktivnosti tijekom blagdanskog druženja s obitelji i prijateljima, uz hladnoću i manji boravak na otvorenom, brže se umaramo te stoga lakše razbolijevamo. Da bismo izbjegli takav scenarij, tijekom hladnijeg razdoblja uvijek je poželjno dodatno se posvetiti zdravlju te poduzeti potrebne mjere da ga očuvamo. U tu svrhu, Dr. Bindiya Gandhi, liječnica obiteljske medicine za mbg podijelila je četiri savjeta kako možemo ojačati imunitet zimi.

1. Jedite raznoliko

Raznolika prehrana s puno povrća, voća i cjelovitih žitarica ključna je za vaše cjelokupno zdravlje. Uz to Gandhi preporučuje unos i specifičnih hranjivih tvari poput hrane bogate vitaminom C – paprike, naranče i mrkve za dodatnu podršku imunološkom sustavu. Osim toga, “sjemenke bundeve i kamenice bogate su cinkom i izvrsne su za podršku vašem imunološkom sustavu”, kaže ona.

2. Uzimajte dodatke u prehrani

Ako te preporučene hranjive tvari ne unosite samo prehranom, u tom slučaju Gandhi preporučuje dodavanje vitamina C (askorbinske kiseline) ili dodatka cinka u svoju svakodnevnu prehranu.

3. Krećite se (ako je moguće vani)

Vježbanje je važno ne samo zbog fizičkih prednosti, već i zbog pozitivnog utjecaja na mentalno zdravlje, kao i značajne uloge u ublažavanju stresa – koji može uvelike narušiti vaš imunitet. “Upravljanje stresom uvijek je ključ kada govorimo o podršci vašem imunološkom sustavu”, kaže Gandhi. Osim toga, vježbanje podržava zdravlje crijeva i potiče bolji san – također ključne faktore za zdravlje imuniteta. Još je bolje ako se krećete na otvorenom jer ćete tako udahnuti više svježeg zraka te povećati unos vitamina D u vaše tijelo.

4. Kvalitetan san

Ne smijete zanemariti niti kvalitetan san koji igra presudnu ulogu u održavanju vašeg zdravlja. Tako se vaše tijelo najbolje odmara i prikuplja energiju za dalje. „San pomaže u upravljanju proizvodnjom kortizola (poznatog kao hormon stresa) i omogućuje imunološkom sustavu da se odmori“, napominje Gandhi.

Izvor: Sensa