NE JEDETE MNOGO, A KILOGRAMI SE SAMO GOMILAJU: Što pre proverite zdravlje OVOG organa!

Možda ovo glavni uzrok vašeg problema

Ako ste uradili sve da se rešite kilograma, smanjili ste porcije, strogo vodite računa koju vrstu hrane unosite u organizam, a salo nikako da se otopi, možda je vreme da posetite lekara.

Uzrok ovog stanja može biti loš rad štitne žlezde, tačnije Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitaste žlezde često dovodi do gojenja, odnosno remeti regulaciju telesne težine.

Štitna žlezda je važan organ koji stvara hormone zadužene, između ostalog, za regulaciju metabolizma, pa je gojenje jedan od važnih alarma za uzbunu.

Osim gojenja, znakovi koji ukazuju da nešto nije u redu sa ovim organom su i:

  • konstipacija
  • depresija
  • poteškoće da ustanete iz kreveta
  • gubitak kose
  • hladna stopala i šake
  • osećaj umora

Do hipotireoze dolazi usled nedostatka joda u ishrani, Hašimotovog tiroiditisa, ali i lečenja hipertireoze. Najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina, ali nije neobično ni da se dijagnostikuje kod mlađe osobe.

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite lekaru, kao i da poradite na svojoj ishrani, odnosno uvedete u jelovnik više omega-3 masnih kiselina, vitamina B kompleksa, joda, selena, gvožđa…

Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Ishranu treba organizovati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade pre podne i pola šake badema posle podne.

Uz svaki obrok preporučuje se unos malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i belance. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbegavajte one koje ometaju rad štitaste žlezde, kao što su brokoli, kupus, prokelj, karfiol, kelj, spanać, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovna fizička aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli procese mršavljenja i sagorevanja masnog tkiva.

Izvor: Stil Kurir