POVEĆAJTE UNOS VODE ZA ZDRAVO STARENJE: Nutricionistica objašnjava zašto je to posebno važno u odmakloj životnoj dobi

Niti Patel, nutricionistica iz New Yorka, objasnila je povezanost između ispijanja vode i zdravog starenja

Svi smo upoznati s blagodatima vode. Osvježava nas, hidratizira kožu i čini ju blistavom te pomaže u reguliranju probave. A budući da čini toliko dobrih stvari vašem tijelu, također može pomoći u sveukupnom zdravom starenju. O tome govori i nutricionistica Niti Patel iz New Yorka, koja je za Well + Good objasnila povezanost između pijenja vode te zdravog starenja.

“Ako održavate aktivan način života, jedete raznoliku hranu i unosite puno vode, vaše će zdravlje biti izvrsno”, kaže ona. Budući da je voda prisutna u svim stanicama tijela, nužna je za obavljanje svake tjelesne funkcije – od podmazivanja zglobova do pumpanja krvi u mišiće.

Međutim, starenjem se gubi osjećaj žedi što rezultira manjim unosom vode u organizam. “Starije osobe gube tu sposobnost da osjete nešto poput: ‘Oh, stvarno bih trebala popiti gutljaj vode ili bih trebala pojesti nešto što ima puno tekućine u sebi'”, objašnjava Patel. Kao posljedica toga javlja se dehidracija koja je vrlo česta kod osoba starije dobi. Budući da se simptomi dehidracije – suha usta, umor, vrtoglavica i grčevi u mišićima , vrlo često pripisuju ili zamjenjuju s drugim zdravstvenim teškoćama te nuspojavama lijekova, dehidracija ovdje ostaje praktički zanemaren problem.

Zato Patel naglašava važnost uspostave navike pijenja vode još u mladoj dobi – da biste izbjegli upravo ove probleme tijekom starenja. Najbolji način da to postignete jest da stalno držite vodu u blizini. “Uvijek je dobro imati praksu pijuckanja ili pijenja vode ili nekog napitka koji je dobar za vas tijekom dana“, kaže Patel. Danas mnogi taj problem rješavaju kupnjom neke lijepe i praktične staklene boce koju onda cijelo vrijeme nose sa sobom i iz nje pijuckaju vodu. Osim što je praktično, tako i najjednostavnije možete pratiti svakodnevni unos vode u organizam.

Uz to preporučuje da unesete naviku da svako jutro čim se probudite, popijete toplu vodu s limunom – budući da tijekom cijele noći dehidrirate, to će vam pomoći da se osvježite i podignete energiju.

Izvor: Sensa