ISPRAVKA: Ne postoji univerzalni lek za sve bolesti! Tvrdnje Dr Slađane Velkov ne mogu se primenjivati kao lek

Dr Slađana Velkov čvrsto veruje da će vas poštovanje nekoliko njenih saveta odvesti do savršenog zdravlja

Naš portal je 8.3.2019. objavio tekst pod nazivom: Slavna doktorka otkriva: Radite ovo svaki dan i izlečite se od svake bolesti! Međutim, analiza fekt-čekera pokazala je da je vest bila netačna budući da ne postoji jedan način lečenja svih obolenja. Ovom prilikom objavljujemo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, portal stil. kurir. rs objavio je tvrdnju Dr Slađane Velkov, koja uključuje dijete i savete, a koje prema njenim rečima pomažu kod svih bolesti.

Međutim, kako raskrinkavanje.ba piše u svojoj analizi, ne postoji jedan način lečenja svih obolenja.

Oni navode da je Slađana Velkov doktorka koja ima opasne i pseudonaučne tvrdnje, te da je poznata po širenju antivakcinacijskih dezinformacija. Prema podacima dostupnim na njenom blogu, Slađana Velkov rođena je u Skoplju, gde je diplomirala medicinu. Prethodno je radila s UN-om u Severnoj Makedoniji i kao doktorka opšte prakse u Vranju i u Kuvajtu. Proteklih godina se, kako je naglašeno na blogu, bavi besplatnim obrazovanjem ljudi o samoizlečenju pravilnom ishranom i načinom života.

Dakle, kako raskrinkavanje.ba navodi, iako Velkov zaista jeste doktorka medicine, redovno zagovara pseudonaučne pristupe lečenju i promoviše opasne metode i preparate.

Dr Velkov tvrdi da ova dijeta i saveti za zdrav način života “pomažu kod svih bolesti”a da je “poštovanje svakog od njih od velike važnosti za kompletno izlečenje”, što je potpuno netačno s obzirom na to da bolesti imaju različite uzroke i simptome, te da je jasno da je nemoguće pronaći jedan univerzalni lek koji bi ih sve izlečio.

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

“U toku prvog sata posle izlaska ili pre zalaska sunca gledajte u sunce. Počnite sa 10 sekundi, povećavajte 10 sekundi svakog dana. Stanite bosonogi na suvu zemlju ili beton dok gledate u sunce”jedna je od Slađaninih tvrdnji koja nema nikakve dokazane efekte pri lečenju bilo koje bolesti i može biti štetna, baš kao i ostale tvrdnje u nastavku teksta:

 • “Pijte čistu vodu bez fluorida ili filtrirajte vodu iz slavine povratnom osmozom. Najbolja je prirodna, izvorska neflaširana voda. Ostavite vodu na suncu nekoliko sati u prozirnim, bezbojnim, staklenim bocama da bi upila sunčevu energiju. Ne ostavljajte je noću napolju.”
 • “Budite fizički aktivni na svežem vazduhu svakoga dana. To je jedna od najboljih metoda detoksikacije.”
 • “Izbegavajte fluorescentno svetlo.”
 • “Hodajte bosi najmanje 15 minuta dnevno. Provedite jedan sat dnevno u miru.”
 • “Dišite duboko na svežem vazduhu najmanje 20 minuta ujutro i uveče.
 • Spavajte između 10 uveče i 2 ujutro, zato što tada naše telo luči lekovite hormone. Pratite ritam Sunca.”
 • “Izbegavajte gledanje televizije, filmova i čitanje dnevnih novina. Pronađite hobi koji vas ispunjava, čitajte knjige, slikajte i slušajte relaksirajuću muziku.”
 • “Izbegavajte komercijalne kozmetičke preparate, zamenite ih prirodnim.”
 • Ishranu bazirajte na sirovom voću, povrću i žitaricama, bez životinjskih proizvoda.”
 • “Ako jedete kuvano povrće, jedite dvostruko više sirovo povrće.”
 • “Izbegavajte industrijsku hranu, posebno supe ili začine koji sadrže Mono Sodium Glutamat (koji se nalazi u skoro svakoj slanoj industrijskoj hrani); upotrebljavajte morsku so i prirodno bilje.”
 • “Izbegavajte dijetalne proizvode koji sadrže veštačke zaslađivače.
 • Izbegavajte alkohol, cigarete, kafu, crni čaj, žvakaće gume, hranu ili pića iz konzervi.”
 • “Postepeno eliminišite sve lekove pod nadzorom vašeg lekara.
 • “Izbegavajte sintetičke vitamine.”
 • “Zamijenite veštačke sobne osveživače prirodnim (na primer, lavanda).”
 • “Izbegavajte upotrebu mobilnog telefona, korišćenje slušalica i držite telefon dalje od tela.”
 • “Budite pozitivni, imajte osmeh uvek na licu, to će pospešiti lučenje lekovitih hormona.
 • “Ne razmišljajte i ne govorite negativno o sebi ili drugima, jer vaša podsvest prati vaše misli. Ponašajte se kao da ste zdravi.”
 • “Kad oprostimo, oslobađamo se mržnje i ljutnje koji utiču na lučenje negativnih hormona i oštećuju naše zdravlje. Opraštajući drugima, mi pomažemo sebi.”
 • “Čak i mentalne bolesti mogu da se leče sirovom biljnom hranom i suncem.”

Dakle, doktorkine tvrdnje koje smo naborjali nemaju nikakve dokazane efekte pri lečenju bilo koje bolesti i mogu biti štetne. Uprkos tome što balansirana ishrana i zdrav životni stil utiču na dobro zdravlje i mogu prevenirati pojedine zdravstvene probleme. Ipak, to ne znači da zdrava ishrana i vežbanje “leče sve bolesti”.

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jelovnik vez životinjskih proizvoda dr Slađane Velkov

Doručak: Sveži sok i sveže voće uz gledanje u sunce.

Ručak: Sveži sok od šargarepe, salata od voća (banana, jabuka, smokve itd.) ili salata od povrća.

Večera: Sveži sok od šargarepe, velika salata od zelenog povrća (zelena salata, brokoli, spanać, karfiol, celer, šargarepa, itd.). Kasnije u toku večeri možete popiti čašu ili dve organskog jabukovog soka ili pojesti komad voća.

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Ova doktorka smatra da je idealna ishrana potpuno sirova biljna hrana.

Prelazna dijeta za početnike, takođe bez životinjskih proizvoda

Doručak: Velika čaša soka od narandže, šargarepe ili jabuke. Pahuljice od raznih žitarica, dodajte po jednu kašiku prethodno samlevenih lanenih, suncokretovih i bundevinih semenki kao i nekog suvog voća. Sipajte vodu preko mešavine uveče i ostavite da odstoji preko noći. Jedite ujutro za doručak uz gledanje u sunce. Možete jesti i samo voće ili domaći hleb od kukuruza ili heljde, namazan medom.

Ručak: Sveža salata od mešanog povrća. Čorba od povrća (kuvana sa malo vode i na tihoj vatri). Velika čaša soka od jabuka ili šargarepe. Pečeni krompir. Sveže kuvano povrće.

Večera: Jelovnik je isti kao za ručak.

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Možete jesti drugačije povrće i voće kao i različite metode pripremanja krompira i organskog integralnog pirinča. Između obroka možete piti sveže voćne sokove, šaku prethodno potopljenih preko noći, badema, oraha, semenki kao i povrće i voće. Povremeno uzimajte mahunarke: azuki pasulj, boraniju, grašak. Kuvajte na niskoj temperaturi.

Za bolji ukus koristite maslinovo ulje, morsku so i suvo povrće. Kompletno isključite iz ishrane belo brašno i šećer, kao i njihove produkte, meso, ribu, jaja, mleko i sve vrste industrijske i procesuirane hrane. Pijte vodu bez fluorida.

Dijeta za teško bolesne

Bolesti nastaju usled:

1. Nedovoljno elektromagnetne (sunčeve) energije2. Nedostatka hranljivih materija (samo kuvana hrana)3. Previše toksina (vremenom akumuliranih u telu)

U skladu sa tim, preporučuje doktorka, lečenje se sastoji od sledećeg:

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

– Preplaviti telo hranljivim sastojcima i sunčevom energijom.

– Gledanje u sunce. Ne jesti kuvanu hranu najmanje 3 meseca. Kasnije možete dodati 15 odsto jednostavne kuvane hrane samo za večeru (pečeni krompir, integralni pirinač, kuvano povrće), ali je bolje biti na kompletno sirovoj hrani dok simptomi potpuno ne iščeznu.

– Treba piti 13 čaša svežeg soka dnevno, svakog sata: 1 sok od narandže, 4 soka od zelenog lisnatog povrća, 5 jabuka/šargarepa i 3 soka od šargarepe. U početku, ako ne možete piti toliku količinu soka, možete piti manje količine, ali morate ih piti svakog sata. Takođe, prvih dan-dva u početku možete preskočiti 3 soka od šargarepe.

Sok mora biti svež, ali ako morate pripremiti unapred sok od šargarepe možete pomešati sa sokom od jabuka, da biste zaštitili sok od oksidacije. Nemojte gutati sok direktno – zadržati ga kratko u ustima, da bi se pomešao sa pljuvačkom.

– Možete jesti voće i povrće, male količine prethodno potopljenih badema ili oraha. Poželjne su i 2 kašike lanenog ulja dnevno ili 2 kašike sveže samlevenog lanenog semena.

Doktorka napominje: Ova brošura je edukativne prirode, nije namenjena dijagnostikovanju, lečenju ili prevenciji nijedne bolesti. Ako ste bolesni, potražite savet vašeg lekara.

Dijete navede u tekstu, takođe nisu lek za bilo koje bolesti, te napominjemo da ih ne praktikujete bez konsultacije sa izabranim lekarom.

Zaključujemo da pojedine metode koje se navode u članku, poput gledanja u sunce, nemaju nikakve dokazane efekte pri lečenju bilo koje bolesti i mogu biti štetne. Takođe, ne postoji univerzalni lek za sve bolesti, te se još jednom izvinjavamo svim čitaocima zbog prenošenja netačnih tvrdnji.

Kompletnu analizu pročitajte na Raskrinkavanje.ba.