Tijelo će vam biti zahvalno: Pozitivne promjene koje možete osjetiti ako jedete tri datulje dnevno

Stručnjaci vjeruju kako ćete sa tri pojedene datule dnevno da se osjećate bolje fizički i psihički

Brže do vitke linije; Kao što smo spomenuli, pune su vlakana, a ona su pak zaslužna da se duže osjećamo sitima i ne posežemo toliko za drugom hranom. Osim toga, antioksidanti poput antocijana, fenolne kiseline i karotenoida, uklanjaju toksine iz tijela, potiču probavu i ubrzavaju metabolizam, što dovodi do ubrzanog gubitka kilograma, prenosi brightside.me.

Blaži simptomi sezonskih alergija; Jedenje datulja utječe povoljno na sezonski alergijski rinitis, odnosno ublažava simptome i olakšava život u periodu alergija. Manji rizik od bolesti srca; Istraživanja su pokazala da datulje smanjuju razinu triglicerida i oksidativni stres – oba čimbenika rizična su za bolesti srca i pojavu ateroskleroze.

Kalij kojime obiluju, također, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara. Više energije; Bogate su vlaknima, kalijem, magnezijem, vitaminima i antioksidansima što ih čini savršenom grickalicom. Datulje će vas napuniti energijom zahvaljujući šećerima kao što su fruktoza i glukoza, a posebno su korisne u brzom vraćanju snage nakon naporne fizičke aktivnosti.

Manje stresa i depresije; One su bogate vitaminom B6 koji dokazano pomaže tijelu u stvaranju serotonina i norepinefrina, a time i poboljšavaju zdravlja mozga. Serotonin regulira raspoloženje, dok se norepinefrin bori protiv stresa. Istraživanja su pokazala da su niske razine B6 povezane s pojavom depresije.

Bolja probava; Datulje sadrže mnogo vlakana, a našem probavnom sustavu su ona neophodna za pravilan rad. Unos dovoljne količine vlakana sprječava zatvor i potiče redovito pražnjenje crijeva. Studija objavljena u britanskom časopisu ‘Nutrition’ pokazala je da ljudima, koji redovito konzumiraju datulje, probava puno bolje radi nego onima koji nemaju tu naviku.

Zdravije kosti; Datulje sadrže kemijski element bor koji je odličan za zdravlje kostiju, kaže dr. Julie Garden-Robinson, profesorica na Državnom sveučilištu Sjeverne Dakote u SAD-u. Osim toga, u njima ima i minerala poput fosfora, kalija, kalcija te magnezija. Ti minerali se inače nalaze u sušenom voću i poznati su to tome da jačaju kosti i pomažu u borbi protiv bolesti kao što je osteoporoza.

Izvor: Infpult