Zaboravite na njih: 7 jutarnjih navika zbog kojih se vjerovatno gojite

Nutricionisti savjetuju da ih što prije zaboravite.

Već po jutru možemo videti kakav dan nas čeka, pogotovo kada je reč o ishrani. Naši jutarnji rituali određuju hoćemo li se prejesti za ručak ili večeru, ali i hoće li telo čuvati kalorije “za svaki slučaj”. Posledica neuredne jutarnje rutine može biti gomilanje kilograma, naročito zimi, piše Bright Side.

Ne jedete obilan doručak Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu dokazali su da je ishrana koja uključuje obilan doručak i laganu večeru mnogo efikasnija kad je reč o održavanju težine od ishrane koja se temelji na čestim i malim obrocima. Razlog za to je činjenica da naš metabolizam nije jednako brz u različitim periodima.

Ako pitate naučnike, nikad ne bi trebalo da odbijete kaloričan doručak, za razliku od “teške” večere. Ne provodite vreme na suncu Sunčeva svetlost pomaže da sagorimo kalorije i belo masno tkivo. Istraživači sa Univerziteta Alberta u Edmontonu u Kanadi sproveli su eksperiment i dokazali da se količina lipida smanjuje kad je izložena sunčevoj svetlosti.

To otkriće delomično objašnjava zašto se lakše gojimo zimi, kad je manje dnevne svetlosti. Zaboravljate da popijete čašu vode kada se probudite Telo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60% vode, tvrde naučnici. Zato je čaša vode nakon buđenja dobra ideja, jer će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od gomilanja masti. Osim toga, voda pomaže telu da se reši toksina.

Ne vežbate ujutru Osim prednosti kao što su trošenje kalorija i ubrzavanje metabolizma, jutarnje vežbanje može da pomogne da smanjite apetit. Istraživanje profesora Eme Stevenson Havijera Gonzaleza pokazalo je da ljudi koji ujutro vežbaju tokom dana manje jedu. Osim toga, vežbanje pre prvog obroka 20 je posto efikasnije od vežbanja tokom dana.

Slatko jedete za ručak ili večeru Ako ne možete odoleti slatkom, pojedite ga ujutro. Pokazalo je to ranije spomenuto istraživanje Univerziteta iz Tel Aviva. Ujutro čitate vesti Strah i iritacija koju izazivaju negativne vesti mogu ostaviti negativan učinak na vaše zdravlje, pogotovo ako ste hronično neispavani. Stres dovodi do gomilanja masnih naslaga u telu.

Naučnici koje je predvodila asistentkinja profesora hemije i biologije na Medicinskom fakultetu Univerzieta Stanford u Kaliforniji Mary Teruel objasnili su zašto se to događa. Stres dovodi do proizvodnje hormona koji pomažu telu da mu se prilagodi.

Ako je stres kratkoročan, ne formiraju se nove masne ćelije, ali ako se hronično pod stresom, mehanizam “čuvanja kalorija” se aktivira. Potcenjujete značaj svojih ljubimaca Pas može biti vaša pratnja prilikom trčanja, a uz mačku će joga ili istezanje biti zabavni. Osim toga, ljubimci nas opuštaju, pa nećemo posegnuti za kolačićem ili čokoladom kad smo napeti.

Izvor:Infpult