ZNAK ZA UZBUNU: Ako vidite OVO na vašim noktima idite doktoru odmah!

Vjerojatno ste primijetili neke bijele tačkice na tuđim ili čak svojim noktima i vjerojatno se pitate šta ih uzrokuje i šta one predstavljaju? Pa, većina tih bijelih tačkica na noktima su uzrokovane zračnim mjehurićima koji su ispod noktiju.

Njihov medicinski naziv je leukonychia, a može biti uzrokovan malim ozljedama na bazi nokta. Oni također mogu biti genetski, ali isto tako mogu značiti određene zdravstvene probleme.

Ipak, ako ih primijetite na noktima, odmah posjetite liječnika. Ove bijele tačke mogu ukazati na gljivice (onychomycosis) i bradavice, što može uticati na cijele nokte. Te sićušne bijele mrlje na noktima također mogu biti jedan od znakova na upozorenje od sarkoidoze, bolesti koja utiče na pluća, kožu i druge organe.

Kada je vaš nokat mekan i ima bijele mrlje, to ukazuje na stanje koje se naziva Plummer noktiju. To može značiti da možda imate problema sa štitnjačom. Ako je linija na donjem položaju nokta, to znači da je bolest otkrivena u ranoj fazi.

Još jedan razlog za posjetiti liječnika je ako primijetite dvije bijele vodoravne crte preko površine nokta. To može biti pokazatelj Hodgkinove bolesti, gube, pa čak i malarije! Dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili čak više noktiju su znak niske razine albumina bjelančevina u krvi.

Loša stvar je da je ovaj poremećaj može uzrokovati nekoliko hroničnih i akutnih medicinskih stanja, kao što su nepravilna prehrana, bolesti bubrega, između ostalog, cirozu jetre i zatajenje srca. Međutim, u većini slučajeva ta linija je upalni odgovor na neku infekciju ili ozljedu.

Bez obzira na promjene koje primijetite na noktima, to je dovoljan razlog da posjetite svog liječnika, jer to ponekad može ukazivati na vrlo ozbiljnu bolest!

Preuzeto sa: megagiga.com