10 Simptoma koji OTKRIVAJU tihog ubicu žena – Rak JAJNIKA

Svake godine oko 550 žena izgubi život od raka jajnika.Ako se otkrije u ranoj fazi, ta se mjera može gotovo poništiti.Tipični i očiti karcinom jajnika uključujući dob, genetsku predispoziciju i nepravilnu upotrebu kontraceptiva.Kaže se da je rak jajnika obično tihi ubica jer se simptomi diskretno pojavljuju.Oko 80% žena dijagnosticira rak kad je već u poodmakloj fazi.

1.Ako su bolovi u leđima česti a ne patite od osteoporoze onda bi to mogao biti jedan od znakova raka jajnika.

2.Bol u želucu ili ydjelici ne smije se zanemariti i odmah prijavite doktoru.

3.Iako su ciklusi redovno podložni društvenoj stigmi širom svijeta, mogu biti koristan pokazitelj mnogih aspekata zdravlja.Nedavno provedena studija dokazuje da je karcinom jajnika više raširen među ženama u dobi od 55 godina.Tu su, međutim, bili rijetki slučajevi raka jajnika kod djevojčica koje još nisu imale svoj prvi ciklus.

4.U savremenom životu sve je ubrzano i mnogo radimo i kao rezultat toga se osjećamo umorno cijelo vrijeme.Međutim, ako osjetite mučninu, vrtoglavicu, kratkoću daha – ili ste umorni cijelo vrijeme – to bi mogao biti alarmantan znak.Procjenjuje se da 80% žena ima jedan ili veći dio simptoma kada im je dijagnostikovan rak.

5.Možda mislite da je to cijelo vrijeme bio probavni problem, ali ponekad kod žena to je mnogo više od toga i može ukazivati na rak jajnika.

6.Bol tokom kopulacije : Bol tokom seksa je jak pokazitelj raka jajnika.Osim toga i često mokrenje, uz bol i pritisak u području tdjelice, očito su indikativne za to.Ovo su možda rani simptomi nastupanja raka jajnika.

7.Povraćanje , Jeffery Stern, poznati američki ginekolog kaže da rak jajnika često izaziva zatvor kod žena.A povraćanje ga čini još jednim simptomom.

8.Nadraženi trbuh je još jedan opasan znak, a ako primijetite oticanje u želucu, odmah se obratite svom doktoru.

9.Prekomjeran rast dlake i tamna dlaka : Ovo možda nije uobičajen znak, ali sigurno je vrijedno spomenuti.Još jedna stvar koju vrijedi pomenuti je naglo gubljenje kose.

10.Rak jajnika ima izravan uticaj na probavni sistem i želudac.Ovaj je učinak najjači kada je rak jajnika u ranoj fazi.Mogu se javiti i drugi problemi, gubitak apetita i gasovi.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.