11 Neuobičajenih osobina koje djeca nasljeđuju od svojih očeva

U vrijeme rođenja, svako dijete se uspoređuje s oba roditelja kako bi vidjeli koju značajku dobijaju i od koga.

Bilo da je izgled tijela ili karakterističnih osobina, tražimo sličnosti .Pokušavamo usporediti djetetove oči ili oblik lica ili pronaći sličnosti između djeteta i jednog od roditelja u mnogim stvarima.

1.Ponašanje

Identificiran je određeni gen koji određuje sposobnost preduzimanja rizika .Stručnjaci tvrde da ako je otac avanturista i voli izazovna iskustva, dijete će takođe nositi isti genetski čimbenik i imati isti žar življenja života na rubu.

2.Pol

Pa, to je naučna činjenica da pol djeteta zavisi o tome koji se hromozom prenosi od strane oca.Muški par hromozoma sastoji se od X i Y, ali X je za ženske.Dakle, ako se X hromozom prenese od oca, to rezultira djevojčicu, dok se dječak rađa ako se prenese Y hromozom.

3.Otisak prstiju

Otisci prstiju, naravno, jedinstveni su kod svakog čovjeka.Svi imaju različite linije na prstima koji su takođe povezani s našim identitetom u bazama podataka.Iako se isti obrazac ne prenosi djetetu, postoje neki ključni obrasci ili linije koje su naslijeđene od oca.

4.Mentalni poremećaji

Proveli su brojna istraživanja i studije o uzrocima duševnih volesti , ali postoji okean znanja koje tej treba otkriti u tom području.Ipak, utvrđeno je da dijete ima četiri puta veću vjerovatnoću da će naslijediti duševnu bolest od svog oca nego od majke.

5.Rupice na obrazima

Istraživanja pokazuju da su rupice vrlo vjerovatno naslijeđene od oca.

6.Neplodnost

Postoji nekoliko razloga za neplodnost kod čovjeka.Kada se djetetu ustanovi da ima nisku koncentraciju spermatoznih ćelija, velike su šanse da će dijete patiti od neplodnosti kada odraste.

7.Visina

Svaki roditelj očekuje da dijete izraste visoko i zdravo dok postoji gomila gena koji u konačnici daju visinu tijela.Iako su oba roditeljska gena pridonijela određivanju visine djeteta, obično ako je otac viši, dijete raste više.

8.Boja očiju

Ovdje, geni od oca i majke pridonose određivanju boje očiju djeteta.Istraživanja su pokazala da je oko 6 različitih čimbenika odgovorno, od kojih su najdominantniji smeđa i plava.

9.Usne

Oblik i izgled usana ostaju nepromijenjeni tokom generacija.Prema podacima, dominantni geni koji odlučuju o obliku usana obično su od oca.

10.Srčani problemi

Specifični genetski čimbenik koji povećava vjerovatnost bolesti srca za gotovo 50% dolazi od DNK oca.

11.Dentalni problemi

Osim očitih fizičkih osobina koje dolaze od roditelja, zubi i vilica djeteta određuje gen koji se prenosi od oca.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.