/12 najvećih životnih tajni koje je čovječanstvo zaboravilo

12 najvećih životnih tajni koje je čovječanstvo zaboravilo

Koje su najveće životne tajne koje je čovječanstvo zaboravilo?

Što više razmišljam o životu , to više dolazim do jednostavnog zaključka : najveća kletva i neprilika modernog čovjeka je zaboravnost.

Kao puzajući bolesnik , zaboravnost je iscrpljivala čovjeka kroz bivanje i rad.Individualno, kolektivno , istorijski ili kulturološki , začarani smo da zaboravimo najveće životne tajne.

Ne samo da smo zaboravili našu prošlost nego i mjesto u sadašnjosti i našu odgovornost za budućnost.Na ličnom nivou, naše stanje svijest , ego je u misiji da nas zadrži u ovom stanju zaboravnosti – da prekinemo vezu sa našim bićem kao cjelinom i sa međusobnom povezanosti života i univerzalnom svjesnošću.Na kolektivnom nivou, ova zaboravnost je ovjekovječena i ojačana socijalnim i kulturnim sredstvima – uglavnom kroz tranziciju u stvarnost nesvjesnog konzumerizma neautentičnog načina života i materijalističkog načina razmišljanja.

Dobra strana je da svi imamo priliku da se ponovo povežemo sa sobom i univerzumom uopšte.Sila pamćenja je u centru duhovnog puta do samospoznaje i realizacije.

Ovdje je lista 12 životnih tajni koje vjerujem da smo zaboravili, ili još bitnije , lista 12 stvari kojih treba da se podsjetimo :

1.Zaboravili smo naše mjesto u prirodi

Ovo je prva od 12 zaboravljenih životnih tajni.U zadnjih nekoliko stotina godina smo se mnogo udaljili od prirode.Iskoristili smo, eksploatisali, konzumirali i pokušali da kontrolišemo prirodu da smirimo našu pohlepu usljed samopouzdanog ludila.Pokušali smo da se udaljimo od prirodnog kruga života.Zaboravili smo da slušamo i razumijemo prirodne ritmove i cikluse zemlje – njene znakove i njen jezik.Zaboravili smo da pratimo prirodni put i živimo u ravnoteži sa njom.

2.Zaboravili smo našu povezanost sa životom i svemirom

Distancirajući se od prirode , zaboravljamo da smo duboko povezani sa njom i ciklusima univerzuma.Neka plemena na periferiji ‘civilizacije’ , a koja i dalje prate puteve svojih predaka , sačuvale su ovu vezu sa poštovanjem . Mi smo , sa druge strane , uspostavili osjećaj odvojenosti  koji nas je izbacio iz ravnoteže .Zaboravili smo kako je sva svijest umotana i povezana u delikatan i divan ples.

3.Zaboravili smo mudrost drevnih

Zaboravili smo mudrost naših predaka.U potrazi za naučnim znanjem kroz racionalizaciju našeg uma, zaboravili smo mudrost kroz otvaranje našeg srca.Zaboravili smo drevne priče i narodnu mudrost koja je izručena od mudrih antičkih ljudi koji su živjeli u harmoniji sa univerzumom.

4.Zaboravili smo naš put i naše snove

Odvajajući se od našeg unutrašnjeg puta zaboravili smo da sanjamo san o životu.Što je još važnije, zaboravili smo da se probudimo u tom snu i vidimo našu pravu prirodu kao kokreatori života – kao sanjari.Zaboravili smo da imamo moć da tkamo snove i iskoristimo moć namjere da dovedemo te snove do manifestacije.

5.Zaboravili smo našu svrhu

Sa previše zvukova, buke i odvraćanja u ovoj gustoj stvarnosti zaboravili smo zbog čega smo ovdje gdje smo.Zaboravili smo našu svrhu.Izgubili smo pogled na našu autentičnost, tu unutrašnju iskru koja nas vodi prema našoj sreći i samo-ostvarenju.Zaboravili smo da smo ovde da bismo se shvatili kao duhovna bića oličena u fizičkom obliku i ugrađena u uobičajeni univerzum.

6.Zaboravili smo da je sve Ljubav

Ovo je možda najdublja misterija svega što su samo neki uspjeli da razumiju kao sveobuhvatnu istinu.Ta istina je , međutim , skrivena negdje duboko unutar nas.Znali smo to u nekom trenutku ali smo izgubili svaki kontakt s tim.Zaboravili smo da je sve na kraju energija i svijest da je ljubav osnovno tkivo postojanja koje prolazi kroz svu energiju i svijest.

7.Zaboravili smo da praštamo

Budući da smo uvjereni da smo odvojeni od drugih i od svega ostaloga , zaboravili smo da praštamo.U svom najdubljem smislu oproštaj je čin koji nas podsjeća da smo povezani kao jedno sa svima i da nema žrtve ili počinioca.Samo se svi zajedno krećemo u dinamičnoj mreži koju nazivamo životom.

8.Zaboravili smo da budemo slobodni

Svakoga dana se podsjetite na jedno: Vi ste stvoreni da budete slobodni.

Rođeni smo i odrasli u ”stvarnosti” gdje je sloboda samo koncept.Bili smo vezani za vezove straha , pogrešnih shvatanja, lažnih ideologija, materijalnih nagrada i otkupne kazne za pravila i zakone propisane da bi se zaštitili interesi malobrojnih.Mi smo slobodni da budemo šta hoćemo bez straha ili krivice.

9.Zaboravili smo našu pravu moć

Život u strahu nas je naveo da zaboravimo koliko smo moćni.Zaboravili smo našu jaku snagu naše volje i namjeru da promijenimo našu stvarnost.Pretvoreni smo u ljude koji spavaju i slijede gotove znakove poput automata.

10.Zaboravili smo lekcije iz prošlosti

Ako smo išta naučili od istorije to je da brzo zaboravljamo naše lekcije.Iznova ponavljamo iste greške , zaglavljene u istim oblicima pohlepe i samorazaranja.Ne možemo se individualno kriviti za neke greške koje je prošlo čovječanstvo u prošlosti, ali smo odgovorni kao pojedinci da se podsjećamo na greške u prošlosti i prenesemo na kolektivnu psihu.

11.Zaboravili smo biti jednostavni

Ljudski život je postao mnogo složeniji i komplikovaniji.Zavedeni smo od sjaja više , a ne od moći manje.Zaboravili smo da budemo jednostavni i značenje jednostavnosti.Život je stvarno jednostavan.Jednostavno znači odbacivanje svih nebitnih stvari i ideja koje ugrožavaju pogled na našu svrhu života i druge istine koje smo zaboravili.

12.Zaboravili smo vjerovati ,nadati se i diviti

Ovo je posljednja od 12 najvećih životnih tajni koje smo svi zaboravili.Izgubili smo da se divimo čudima života , izgubili smo povezanost sa veličanstvenim svijetom.Naš skepticizam i cinični pogled na svijet učinili su da izgubimo vjeru u sebe i magiju svemira.Zaboravili smo kako vjerovati.Ovo je možda najveća tragedija od svih.Oslabila je naš duh i osiromašila našu dušu.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.