/25 bitnih pitanja o životu koje treba da se zapitaš

25 bitnih pitanja o životu koje treba da se zapitaš

Često smo previše zauzeti , da ne stignemo da se zapitamo šta je to bitno u životu.Međutim, ako bi našli vremena za ova pitanja , to bi nam moglo promijeniti život.

Ako nastavimo da živimo bez postavljanja bitnih pitanja , možemo propustiti mogućnost da se razvijamo , prosvjetljavamo i samousavršavamo.Odvajajući vrijeme da se bavimo nekim važnim pitanjima, možemo otkriti ko smo i šta želimo zapravo od života.

Rijetko imamo vremena da razmišljamo o pitanjima zašto radimo to što radimo ili zašto su nam misli takve kakve jesu.Možemo reći da je to možda jer smo bili ograničeni uvjerenjima u djetinjstvu ili tokom života.Ta ograničena uvjerenja mogu da blokiraju naš napredak.Samo ispitujući sve što mislimo , osjećamo i vjerujemo može da nas odvede ka životu koji nas ispunjava.

Možemo dovesti u pitanje naša uvjerenja i pravila koje nam nameće naše društvo.Pored toga, možemo ispitati naša politička i vjerska uvjerenja i naše ideje o sebi i drugima.Takođe možemo ispitati naš rad , odnose i naše slobodno vrijeme.

Može zvučati zastrašujuće kada dovodimo u pitanje sve u našem životu.Kako god, ako želimo promjenu to je najbolji početak.

Dakle, ako osjećate kao  da ste zapali u kolotečinu ili niste sigurni koja je vaša svrha u životu ili koji korak sljedeći da preduzmete, razmislite o postavljanju nekih od sljedećih bitnih  pitanja o životu.

Sjedite i opustite se sa svojim dnevnikom i omiljenom olovkom i posvetite se pretraživanju vaše duše.Uzmite malo vremena i jednostavno zapišite šta vam prolazi kroz glavu.Možda dođete do saznanja šta vas to zadržava i kako da transformišete vaš život.

1.Šta volim da radim?

2.Sa kime volim da provodim vrijeme?

3.Da li su moje radnje vođenje ljubavi ili strahom?

4.Šta mi donosi radost?

5.Šta bi najviše želio/la da promijenim u svom životu?

6.Kada sam posljednji put uradio/la nešto za sebe?

7.Šta sam mogao/la danas da radim što bi me ispunilo srećom?

8.Kada sam se posljednji put nasmijao/la?

9.Jesam li bolja osoba danas nego što sam bio/la juče?

10.Šta bi mogao/la danas uraditi da pomognem nekome?

11.Da li sebe tretiram sa ljubavi i poštovanjem?

12.Da li druge tretiram sa ljubavi i poštovanjem?

13.Da li pratim gomilu ili da li pratim svoje unutrašnje smjernice?

14.Šta bi uradio/la sa svojim životom kada bi bilo sve moguće?

15.Je li život koji živim onaj koji zaista želim da živim?

16.Šta bi uradio/la da se ne bojim da će me drugi osuditi?

17.Kako ja mogu da inspirišem druge?

18.Kada sam posljednji put uraio/la nešto izvan komfort zone?

19.Dozvoljavam li sebi da zaista osjećam svoje emocije?

20.Kojih se emocija plašim da pokažem?

21.Koja uvjerenja me drže u mjestu?

22.Postoji li nešto što treba da oprostim?

23.Postoji li neki razgovor koji moram da vodim?

24.Da li moje prisustvo poboljšava život ljudi oko mene?

25.Šta treba da pustim da bih krenuo/la dalje?

 

Postavljanje ovih pitanja nije uvijek lako.Ponekad nam odgovori moju nanijeti bol.Oni mogu da probude teška osjećanja i možda će nam zatrebati pomoć ili savjet kako da se nosimo sa tim.

 

Ali postavljanje ovih pitanja je vrijetno svakog truda, ako ne ispitamo šta radimo sa našim životom možda ćemo propustiti da postignemo i ostvarimo stvari koje želimo.

lako je biti zaglavljen na jednom mjestu, plaćajući račune , poslove i TV.Često izbjegavamo da budemo iskreni sa sobom i otkrivanja onoga što naše srce zaista želi.

 

Iako neka pitanja mogu dovestido neprijatnosti , mnoga od njih mogu donijeti još veću radost i sreću i pomoći nam da ostvarimo bolje odnose i ostvarimo svoje snove.Ako jasno znamo šta želimo od života i šta bi to moglo biti što nas drži u mjestu , možemo ostvariti pravi napredak.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.