4 razloga zašto bi ostajanje u lošem braku moglo negativnije da utiče na djecu nego razvod

Mnogi stručnjaci smatraju da je razvod bolja opcija

Određeno stanje koje bi moglo doći do tačke kada loš brak upravlja i od djece čini žrtvu na najtraumatičniji način što kasnije može dovesti do emocionalno nedostupnih individua. Prirodno, razvod postaje sve češći. Međutim, ljudi su i dalje uvjereni u štetan uticaj razvoda na djecu.

I za njihovo dobro i dobro porodice, odlučuju da i dalje ostanu zajedno. Djeca su prisiljena da budu dio emocionalne tenzije njihovih roditelja i tiho pate nadajući se da će sve na kraju biti u redu. Osuđeni su da se suočavaju sa disfunkcionalnim ponašanjem svojih roditelja.

Uzimajući u obzir da dječija čista priroda upija i lako prisvaja bilo kakvu vrstu ponašanja, oni duboko osjećaju depresiju i nedostatak intimnosti svojih roditelja. 1.Neprekidna tenzija Odnos naših roditelja ostavlja ozbiljan emocionalni uticaj na nas koji nikada ne blijedi i daje nam primarnu lekciju za nadolazeća iskustva u životu.

Prirodno, jedan od važnih dijelova dječijeg razvitka je inkorporiranje i usvajanje ponašanja onih koji su im bliski. Konstansna tenzija može biti pokretač nekoliko emocionalnih, socijalnih i psihičkih problema kod djece, kao što je depresija, anksioznost ili hronični umor.

2.Nestabilna, poremećena verzija sebe Nadalje, ovaj rat između roditelja će se ukorijeniti u dječijem umu. Pojest će dječije samopouzdanje, iscrpiti životnu energiju i ostaviti ih sa malo ili ni malo mira uopšte.

3.Strah od intimnosti Nepodnošljiva trauma će eventualno prevladati i razviti emocionalno povrijeđene mlade individue koje će biti prestravljene da se zbliže sa drugim ljudima. Intimnost će poticati sve te bolne traume koje su rpopatili dok su svjedočili disfunkciji svojih roditelja, tako da će dati sve od sebe kako bi izbjegli bilo kakvu emotivnu vezu da ne bi bili povrijeđeni.

4.Problemi sa raspoloženjem Katastrofalan brak proizvodi djecu koja će najvjerovatnije patiti od ozbiljnih problema raspoloženja, kao što je distimija. Ako se ovi rpoblemi ne tretiraju, lako mogu biti pokretač svim vrstama poremećaja ličnosti kao i zloupotrebi supstanci. Uzimajući u obzir da ova djeca napuste optimizam i nedostaje im nada u ranim godinama, neki brakovi prisiljavaju djecu da prebrzo odrastaju i izgube svoje djetinjstvo.