4 STVARI KOJE NE SMETE DOZVOLITI ODRASLOJ DECI: Bez obzira koliko imaju godina, upamtite – vi ste roditelj!

Ovo morate da pročitete

Kad kupite neki uređaj i ako na njemu piše da je otporan na udarce, vi ćete ga krvnički bacati okolo, ne mareći na njegu uopšte. Ali ako je na njemu napisano kako je lomljiv, pažljivo ćete ga čuvati da vam traje što duže.

Tako isto je i sa ljudima. Osoba koja je pažljiva, vodi računa o bližnjim – uopšte nije cenjena. Cene se samo oni ljudi koji kažu: sa mnom ovako možeš, a ovako – ne možeš!

Čak ni deci ne sme da se pušta previše. Ovo su 4 stvari koje nikako ne smete dozvoliti odrasloj deci:

Manipulacija

“Mama, ako me voliš, onda ćeš prihvatiti i mog partnera”. “Tata, ako me voliš, podigni kredit da kupim kola.” Pa ako ne uradite kako oni traže, prete kako će otići i više vam se neće javiti.

Ovo je čista manipulacija! Ovo ne smete da dozvolite. Vaši voljeni neće otići od vas samo zato što imate svoje mišljenje i držite do sebe.

Dominacija

Moja prijateljica je sama odgojila sina. Bilo joj je krivo što dete raste bez oca pa mu je puštala da radi šta hoće. I sve je bilo uzalud. Dečak je odrastao i prestao da vodi računa o majci. Vraćao se kući samo kad mu je trebao novac. Oženio se, dobio decu, a majci zabranio da dolazi kod njih.

Ona je sebe dovela do tog stepena da strepi od rođenog deteta. Jela je samo ono što je njen sin odobravao, kupovala stvari koje su jeftinije da bi imala novac da daje sinu i unucima i živela je u konstantnom strahu od deteta.

Ovo je moje, a to je naše

Deca često nemaju granicu. Prirodno im je da je sve što je roditeljsko “naše”, a što je njihovo – samo njihovo.

Naučite ih na vreme da moraju da poštuju vaše granice, vašu svojinu i da ono što je vaše, ne mora nužno biti i njihovo.

Ako su pozajmili novac od vas – neka vam ga vrate. Ako su uzeli vaša kola na par meseci – neka ih vrate. Naučite da im kažete NE!

Ne dozvolite da budete obezvređeni

Deca ne smeju da vas omalovažavaju, da vam se smeju, da ismevaju vaš izbor i život uopšteno. Postoji ogromna razlika između dobronamernih saveta i podsmevanja.

Ne dozvolite da vas kritikuju i da razmišljaju i govore umesto vas.

Vi imate pravo da živite svoj život kako želite i vaša deca to moraju da shvate na vreme.

Izvor: Stil Kurir