4 ZNAKA KOJI UPUĆUJU NA TO DA SU VAŠI RODITELJI NARCISI: Psiholozi objašnjavaju kako ih prepoznati

Kao roditelji, narcisi mogu poništiti emocije svoje djece i nesposobni su pružiti emocionalnu podršku

Narcizam je jedan od poremećaja osobnosti kojeg odlikuju nedostatak empatije i sklonost egocentrizmu. Kao roditelji, narcisi mogu misliti samo na sebe i pokazivanje svojih vlastitih kvaliteta te na svoju djecu gledati kao na produžetak sebe. Samim time mogu uništavati emocije svoje djece i biti nesposobni pružiti emocionalnu podršku.

Najgore jest to što djeca narcisa ne mogu odmah shvatiti kako su postupci njihovih roditelja utjecali na njih – što može imati dugotrajne posljedice u odraslom životu: “Dijete odrasta u kućanstvu u kojem su te osobine stalno prisutne i stoga nema konteksta za razmatranje kako bi se njegov roditelj mogao ponašati drugačije od drugih roditelja”, objašnjava psihologinja Meghan Marcum za Insider. No kako dijete postaje odraslo i uspoređuje svoja iskustva sa svojim vršnjacima, znakovi narcisoidnog roditelja, poput pretjerane potrebe za divljenjem i iskorištavanjem drugih, mogu postati očitiji. U nastavku donosimo vam 4 znaka koji upućuju na to da su vaši roditelji narcisi.

Imate osjećaj da je potpora vašeg roditelja uvjetovana 

Narcisi imaju napuhan osjećaj vlastite važnosti, a kao roditeljima bitno im je da se njihova važnost odražava i u njihovoj djeci. Zato im je bitno da djeca rade one stvari koje se njima sviđaju i koje oni odobravaju. Marcum poručuje da je to češće kod narcisoidnih majki nego kod očeva koji koriste otvorenije taktike poput agresije kako bi potvrdili svoju superiornost. Marcum je poručila da narcisi mogu postati ljubomorni ako netko drugi postane centar pažnje, uključujući njihovu djecu, jer im to uskraćuje njihovu potrebu za pretjeranim divljenjem.

Izvor: Sensa