5 Iznenađujućih stvari koje žene ne znaju o vlastitom tijelu

”Dok ne uništie svoje tijelo, ne naučite ga cijeniti.Tretirajte tijelo poput hrama jer je tijelo tako lijepo.Ako i kada razumijete svoje tijelo, onda ćete ga poštovati.Tijelo je poput pupoljka , sve dok sunce ne izađe , neće procvjetati, dok ne cvjeta, neće biti lijepo.Zato ga poštujte, vodite računa o tome.” – Bikram Choudhury

1.ŽENE ZAHTIJEVAJU POSEBNE HRANLJIVE TVARI

Većina žena ne zna da su im potrebne odre

ene htanjive tvari.Vitamin D, na primjer, vitamin se nalazi uglavnom u suncu, a ne u mnogim izvorima hrane.Nedostatak željeza može dovesti do simptoma kao što su umor, niska razina energije, migrene, bolovi u mišićima i stanjivanje kose.

2.ŽENSKO TIJELO BRZO DEHIDRIRA

Žene su vrlo sklone dehidraciji kože.Postoji nekoliko razloga za to, prvo, kupke i tuševi su neophodni – i često pretjerano korišteni – sastavni dio većine njege žena.Ako se duširate dugo toplom vodom, to je zapravo štetno za vašu kožu – vruća voda omekšava ulja u vašoj koži tako da se lako isperu, čime koža postaje suha i svrbljiva.

3.ŽENE SU SKLONE ANKSIOZNOSTI

Žene imaju prirodno više razine kortizola ( hormona stresa), progestorena ( hormona normaliziranja trudnoće) i estradiola ( prirodnog steroida).Kao rezultat tih hemikalija i njihovog uticaja na hormone žena – imaju dva puta više šanse od muškaraca da dožive anksiozni poremećaj.

4.DEZINFORMACIJA MENSTRUACIJE

Stručnjaci navode da mnoge žene često nemaju potrebno znanje koje se odnosi na njihove menstrualne cikluse.Mnoge žene takođe nisu svjesne da se njihovo tijelo neprekidno priprema za trudnoću , i u kojoj mjeri razvoj trudnoće utiče na njihova tijela.

5.JAČE STE NEKO ŠTO MISLITE

Na žalost, žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom u mnogim dijelovima svijeta – uključujući i razvijenije zemlje.Naš svijet zahtijeva da žene imaju snažnu kičmu – i na sreću , one to imaju!

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.