5 najvećih iskušenja za svaki brak: Ili vas zauvek vežu, ili vas zauvek rastave!

Koliko su parovi spremni da se žrtvuju, najbolje se vidi u sledećim situacijama

Brak iziskuje jako puno truda, a svakodnevne situacije i te kako ljubav stavljaju na iskušenje. Pravo zajedništvo vidi se tek tokom teških razdoblja kao što su bolesti, neplodnost ili prevara. Tek se tu vidi koliko su se parovi spremni da se žrtvuju i pridržavaju li se zaista zaveta “u dobru i u zlu”.

1. Neplodnost

Neplodnost može biti veliko breme za par i uneti pravi razdor u brak. Partneri se mogu međusobno optuživati da se jedno od njih dovoljno ne trudi, ne želi da poseti lekare i prevaziđe osećaj sramote. Najvažnije je porazgovarati o opcijama, odlučiti kojim putem krenuti i biti sigurni da ste 100 odsto u tome oboje. Ako se samo jedno od vas trudi, partner bi mogao da bude jako razočaran. Takođe, postoji mogućnost da će onaj koji ne može da ima decu osećati krivicu zbog toga i još se više povući u sebe. U tim trenucima je važno biti jedno drugome podrška, a sebičnost ostaviti sa strane.

2. Prevara

Nevera ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najpre treba postaviti pitanje zaslužuje li preljubnik oproštaj, a potom i drugu priliku. Ako ste odlučili da oprostite, treba da znate da je vaš raniji odnos “mrtav” i da treba krenuti iz početka. Ta veza možda neće imati isto poverenje kao prva, ali biće znak da vas ništa ne može rastaviti.

Takođe, ako je partner već odlučio da oprosti prevaru, onda ne bi trebalo više ni da je spominje, naročito ne u društvu. Sarkastične primedbe i komentari o prošlosti uništiće brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

3. Rođenje deteta

Prvi meseci nakon rođenja deteta su istovremeno i čudesni i teški. Nedostatak sna i sumnja u sve što radite izazivaju nervozu, pa su svađe sve češće. Pokušajte s partnerom ravnopravno da podelite brigu oko deteta, tako da sami ne podnosite sav teret. To će smanjiti stres i još vas dublje povezati.

4. Teška bolest

Bolest i te kako menja dinamiku odnosa, takva situacija učiniće sve ranije svađe nevažnim. Najvažnije je pružiti jedno drugome podršku i u takvim trenucima se još više posvetiti vezi. Neka ona postane utočište koje će vam pomoći da smognete snagu i nastavite dalje.

5. Otkaz

Finansijska kriza pravi je teret za brak, a manjak osnovnih sredstava za život može ljude da natera da se međusobno okrivljuju za otkaz, loše investicije ili nepromišljeno trošenje. Takva situacija menja dosadašnji stil života, izaziva stres i pogađa celu porodicu. Treba joj pristupiti hladne glave i zajedno odlučiti koji je vaš sledeći korak.

Izvor: Stil Kurir