5 OSOBINA NEZAVISNIH ŽENA: Koje bi svi, a pogotovo muškarci trebali znati

One su sveprisutne i njihov broj svakodnevno raste. U doba u kojemu žene napokon imaju alate za napredak i kreiraju njima svoju stvarnost, one su nezaustavljive.

Samosvjesni i samouvjereni muškarci često ističu potrebu za pronalaskom partnerice kojoj je vrhovna osobina – nezavisnost. Međutim, nerijetko je stvarna ženina neovisnost i ispunjenost sasvim suprotna fantaziji ili konceptu koji potražitelj zahtijeva. Dapače, takvo promišljanje postaje temeljem diferencijacije žena, a koje su diskriminatorne naravi. Što zaista u mislima muškaraca znači neovisna žena? I po čemu je to ona različita od svih ostalih žena? Nismo li svi neovisne jedinke, zajedničkih prava na razvoj i individualnost? Tko, uostalom određuje nezavisnost? A, ako ona i ne postoji, o čemu ostale žene zapravo ovise? Upitajmo se stoga, što to, a prema današnjim sistemima vrijednosti iz muške perspektive čini tu rijetku, nezavisnu ženu? Ne, možda je bolje odgovoriti o vrlinama žene koja uistinu diše u ovo doba potencijalnog napretka, koja izvršava i dalje paralelno uloge dodijeljene joj društvom i koja, bez obzira na mišljenje muškaraca proizlazi iz svake žene. Čak i one koja ju tek treba uvidjeti i probuditi u sebi.

Nezavisna žena ne treba muškarca ili partnera kako bi bila ispunjena. Mnogi misle kako žele upravo ženu s kojom će ravnopravno sudjelovati u financijskim obavezama, uživati tkz. ekonomsko – socijalnu ravnopravnost. Ali, istovremeno, nezavisna žena u odnos ne ulazi kako bi ju netko poput ranjive srne štitio, kako bi ju obasipao komplimentima. Ona je svjesna svojih uspjeha, svoje žrtve i truda. Njoj ne treba potvrda. Njen interes u partnerski odnos potvrda je vrijednosti druge osobe – njezinog poimanja ravnopravnosti. Ona ne treba partnera. Ona ga želi.

Nezavisne žene nisu ičije starateljice ili majke. Barem ne odrasloj osobi s kojom ulaze u odnos. Ne, to ne znači kako su hladne ili im nedostaje empatije, ali one nisu psiholog, učitelj i jedini isključivi „popravljač“ partnera. Da, bit će oslonac kada je to potrebno, kao i potpora. Ali, njima nije svrha voditi brigu o partneru. Potreban im je partner koji to zna činiti sam. Partner koji zna kako to nije uloga niti jedne žene, već njegova osobna odgovornost.

Nezavisne žene imaju život koji pripada samo njima i imaju pravo na njega. Naime, prije pojave partnera one izgrađuju odnose, interese i kontroliraju svoje vrijeme prema vlastitim potrebama. Naravno, u odnosu se postavljaju neki kompromisi, ali moraju postojati i granice. Neovisna žena nikada nije podređena tuđim potrebama niti se od nje to treba očekivati. Partnerski odnosi svode se na mnoštvo dijeljenja, ali ona nisu njihova jedina odrednica. Podjelom vremena, aktivnosti, samostalnost može tek oplemeniti odnos jer se partnerima omogućava prostor za boravak ne samo s drugima, već sobom. Onaj tko to ne može shvatiti, ima sasvim krivu percepciju neovisnosti i iznimnu potrebu za kontrolom drugog.

Nezavisne žene imaju jasna mišljenja i stavove. Temelje ih na svojem iskustvu i znanju koje su godinama upijale. One nikada neće tvrditi kako su isključivo u pravu, ali neće se ni libiti vokalizirati ono za što se zalažu. Ne može ih se mijenjati. One čuvaju svoje pravo razvijati se i kroz takvo djelovanje formirati nanovo svoje mišljenje, ali moraju to činiti same jer ne dozvoljavaju da itko na njih utječe patronizirajuće. Borile su se za svoj glas, njegovu čujnost u odjecima većine i znaju koliko je bitno moći biti javno svoj. Bez sumnje. Bez straha.
Nezavisne žene znaju kako njihova neovisnost, nažalost, nije dana. Ona se zaslužuje. Produkt je rada, cjeloživotnog razvoja koji za njih nikada ne prestaje. Ne planiraju ju žrtvovati niti podati ikome. One nisu sebične. Realistične su i imaju očekivanja od drugih, baš kao i obratno te traže da se ona i ostvare. Ne zadovoljavaju se prosječnim jer ni one to nisu. I nikako, ali nikako nisu nečiji fetiš ili ideja. Stvarne su, prisutne i teško dohvatljive. Ne zato jer su komplicirane ili umišljene, već jer znaju što žele.

Naposlijetku, nezavisne žene danas se pretvaraju u neka mitološka bića kako bi postale samo jedan od nedostižnih ideala. U realnosti, niti jedna žena nije obična, neispunjena, a apsolutno svaka ima potencijal postati neovisnom. Samo ga treba osvijestiti u sebi.

Izvor: YourTango