5 Znakova da vas vaš partner manipuliše

Imati partnera koji manipuliše vama može biti izolovano iskustvo,a možda čak i nežete biti svjesni da prolazite kroz to.Čin manipulacije se opisuje kao upravljanje nečijim ponašanjem, često u cilju ostvarenja sopstvenog cilja ili skrivenog plana.Manipulacija je često taktika nasilnih partnera, iako može biti nuspojava nečijeg lošeg ponašanja.

Psihoterapeut i autor Beatty Cohan navodi : ”Kada počnemo osjećati da nešto nije u redu, moramo se osloniti na naše instikte da nešto jednostavno nije kako treba.Osjećate se kao da ste na rolerkosteru.Što ranije izađete, to bolje.”. Jer prema njoj , ” toliko često se verbalna i emocionalna manipulacija pretvori u nasilje.”

Otkrivanje znakova manipulativnog partnera može biti teško, pogotovo ako se osjećate izolovano u vezi.Međutim, kada budete svjesni od čega se sastoji manipulativno ponašanje, bolje ćete se moći nositi s tim i odupirati se manipulaciji – čak i ako to znači da odete.Znakovi da vaš partner manipuliše vama mogu biti otvoreni i suptilni.

Ovdje je 5 znakova da vaš partner manipuliše vama

1.Uvijek glume žrtvu

Ako vam se čini da je vaš partner često onaj koji je povrijeđen ili shvaćen pogrešno , možda manipuliše vama.Čak i ako započnu raspravu, ili ako su uradili nešto što je povrijedilo vaša osjećanja, možete se osjećati kao da se vi trebate izviti ili popraviti stvari.

Specijalist za rješavanje sukoba DR. Mary Casey kaže : ”Manipulatori namjeravaju konrolisati svoje partnere tako što će uvijek pritisnuti gubm da se osjećaju emocionalno, da se osjećaju preplašeno, bezvrijedno, glupo , ljuto ili frustrirano.”

Vaš partner može djelovati kao da on ne može pogriješiti i često se predstavi kao žrtva svake negativne situacije da bi pridobio suosjećanje ili da se sažalite nad njim.Ako vaš partner često to radi, najbolje je da komunicirate koja je vaša percepcija te situacije, i da stojite čvrto kada pokušaju opet da se predstave kao žrtva.

 

2.Tretman tišinom je uvijek prisutan

Nemojte ovo pomiješati kada vaš partner treba malo vremena za sebe da razmisli o argumentu, tretman tišinom znači da druga osoba mora pokušati uspostaviti ponovo zbližavanje.”Manipulatori su zapravo veoma nesigurni u vezi, i zauzeće emocionalnu taktiku u agresiji ili pasivnoj agresiji da bi postigli kontrolu”, kaže Dr. Casey

 

Umjesto da komuniciraju sa vama, vaš partner se može potpuno zatvoriti i odbiti da priča sve dok se vi ne izvinite i okrivite sebe.To je znak manipulacije, jer se oslanjaju na kažnjavanje druge osobe šutnjom sve dok oni ne pristanu ili ne priznaju argument, radije nego da razgovaraju i riješe stvari.

 

Ako se to dogodi, najbolje je reći vašem partneru da ne želite sudjelovati u igricama šutnje , ia ko žele da diskutuju moraže prestati biti hladni prema vama.

 

3.Imaju česte izlive nasilja

Ako se vaš partner ponaša previše agresivno , često sa izlivima bijesa (vika, bacanje predmeta itd.) To može biti znak višestrukih problema, uključujući i manipulaciju.

Ako vaš partner često pokušava da izazove ljutit odgovor od vas, to se često naziva ‘mamac’ , i ako zagrizete vaš partner će odmah prebaciti svu krivicu na vas.Ovo je manipulacija jer se vaš partner ponaša tako da bi izazvao od vas iste reakcije.Ako se ovo dogodi, najbolje je predložiti da se smirite i raziđete za sigurnost vas i vašeg partnera.

 

4.Život će biti ispunjen praznim obećanjima

Možda je vaš partner obećavao da će promijeniti svoje ponašanje,ili da će uraditi nešto samo da ih prestanete zapitkivati, ili da ćete vi učiniti nešto zauzvrat.To je oblik manipulacije, obećavaju vam nešto kako bi dobili nešto zauzvrat.Međutim, kada vi uradite to, vaš partner nikada neće uraditi isto.

Ovo je velika crvena zastava da vas partner manipuliše,a da bi se izborili sa tim prestanite raditi stvari u zamjenu za prazna obećanja.Možda je čak u ovoj situaciji dobro i raskinuti vezu.Veze su dvosmjerne ulice, a ako vaš partner uzima bez davanja zauzvrat, onda bi bilo najbolje da više ne popuštate i ne ispunjavate njihove želje.

 

5.Primjetićete znakove samopovređivanja

Sada, samopovrjeđivanje samo po sebi ne znači da vas partner manipuliše.U stvari, većinu vremena to znači da osoba koja je u pitanju prolazi kroz strašnu krizu i ima potrebu za empatijom  i suosjećanjem.Međutim, kada manipulativna osoba prijeđe na samopovređivanje, obično je to na način koji je očit i namijenjen da generira nevolje i krize sa svojim voljenima.

Psihoterapeut Lisa Ferentz spominje , ”Tipično, samopovređivanje je samo simptom dubljih, neiskorištenih i neriješenih ptianja koja nisu identificirana, obrađena ili izliječena.”

Vaš partner može pribjeći samopovređivanju kad im nešto poričete ili kako bi probudili saosjećanje u vama nakon što su oni vas povrijedili.U ovom trenutku vaš partner treba više pomoći nego što im vi možete pomoći sa njihovim samopovređivanjem.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.