7 PRINCIPA NA KOJIMA POČIVA USPJEŠAN BRAK: Okrenite se jedno prema drugome, a ne jedno od drugoga

Svaki se brak sastoji od uspona i padova, ali ovih 7 principa pomoći će vam izgraditi stabilnu vezu sa svojim partnerom 

Dr. John Gottman i Nan Silver u svojoj knjizi The Seven Principles for Making Marriage Work kombiniraju istraživanja i praktično znanje kako bi odgonetnuli koja su to osnovna načela za uspješan brak.

Primjena ovih najvažnijih načela zahtijeva puno zajedničkog i individualnog rada, ali mogu biti ključni za stvaranje zdravog partnerstva.

1. Bolje upoznajte svojeg partnera
Gottman navodi da su emocionalno inteligentni parovi upoznati s ljubavnom mapom svojeg partnera. Poboljšanje vaših ljubavnih mapa znači biti upoznat sa svijetom vašeg partnera – iskustvom, jezikom ljubavi i događajima koji su mu/joj promijenili život.

Uzajamno razumijevanje partnerova svijeta može pobuditi brigu jedno o drugome i povećati povezanost.

Neka pitanja o kojima možete razmišljati vezano za bolje poznavanje partnera su:

 • Tri najdraže pjesme?
 • Najveći strah?
 • Snovi o budućnosti?
 • Stresori?
 • Glavni događaji u životu?

Ovi primjeri pitanja mogu vam dati ideju o tome koliko ste upoznati s ljubavnom mapom vašeg partnera. Ako primijetite da ovo područje nedostaje, to ne znači nužno da je vaš brak osuđen na propast – moguće je poboljšati svoju mapu ljubavi kroz iskren razgovor.

2. Njegujte naklonost i divljenje
Privrženost i divljenje u braku pokazuju afinitet prema vašem partneru, temeljen na unutarnjem uvjerenju da je ta osoba vrijedna poštovanja.

Gottman i Silver objašnjavaju da se brak možda više neće moći spasiti ako nedostaju naklonost i divljenje. Dobar način da procijenite imate li divljenje i naklonost prema svom braku jest prepričavanje priče o vašem prvom susretu i udvaranju. Starije istraživanje pokazalo je da način na koji parovi pričaju o podrijetlu svoje veze predviđa razvod ili bračnu stabilnost s 94% točnosti.

Njegovanje vašeg odnosa može izgledati ovako:

 • planiranje zajedničkih spojeva
 • zajednički novi hobi ili aktivnost
 • izražavanje poštovanje prema svom supružniku
 • komplimentiranje vašeg partnera

Ako njegovanje ljubavi prema supružniku nije prioritet, razmislite o traženju terapije za parove.

3. Okrenite se jedno prema drugom
U zdravoj vezi, partneri se nadmeću za međusobnu pažnju.

Ako svom partneru kažete: ‘Imam loš dan na poslu’, a vaš partner odgovori: ‘Trenutno nemam vremena za razgovor’, to znači da se okrećete jedno od drugoga.

Kada vaš partner traži vašu pažnju, a vi odvojite vrijeme da budete prisutni, saslušate ga i podržite, okrećete se jedno prema drugome. Odabir da se okrenemo jedno prema drugome pomaže jedno drugome napuniti ‘rezervoar ljubavi’, kako kaže dugogodišnji bračni savjetnik Gary Chapman u svojoj knjizi The Five Love Languages.

4. Neka vaš partner utječe na vas
Veća je vjerojatnost da će parovi ostati zajedno kada rade kao tim.

Kada jedna osoba ima svu moć u vezi, to stvara hijerarhijsku razliku. Kada se okrenete jedno prema drugom kada donosite velike odluke, dijelite mišljenja ili uključujete supružnika u svoj proces razmišljanja, dopuštate im da utječu na vas.

Dopustiti partneru da utječe na vas nije isto što i dopustiti nekom drugom da vas kontrolira, nego se ovdje više radi o komunikaciji i zajedničkom postavljanju ciljeva.

Čak i ako se ne slažete, još uvijek postoje načini za smirenu, racionalnu raspravu ispunjenu poštovanjem prema drugoj osobi.

5. Riješite svoje rješive probleme
Dvije su vrste problema koji se mogu pojaviti u braku: trajni i rješivi.

Trajni problemi obično su složeni i mogu rezultirati komunikacijskim zastojem, ali samo zato što imate probleme sa supružnikom koji se ponavljaju, ne znači da ne možete imati uspješan brak.

Rješivi problemi obično su jednostavniji. Uz rješive probleme, možete se izravno uhvatiti u koštac s problemom i pronaći rješenje.

6. Prevladajte zastoj
Zastoj se događa kada trajna neslaganja uzrokuju sukob. Na primjer, u zastoju ste sa svojim supružnikom kada tekući problemi dovode do nedostatka produktivnog razgovora.

Prevladavanje zastoja ne znači rješavanje problema, već zdrav razgovor o situaciji, ali prvo morate razumjeti što uzrokuje problem. Gottman vjeruje da neostvareni snovi stvaraju zastoj.

Da biste prevladali zastoj, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 • pokušati shvatiti korijen problema
 • mirno komunicirajte
 • pronađite način da procijenite područja sukoba o kojima se ne može pregovarati
 • završite raspravu smirenim tonom, izražavajući zahvalnost i cijenjenje svog partnera

7. Stvorite zajedničko značenje
Stvaranje zajedničkog značenja uključuje stapanje vaših ciljeva, uloga i rituala. Možete pronaći ispunjenje u dijeljenju svrhe dopuštajući sebi i svom partneru da priznaju svoje potrebe, želje i snove.

Na primjer, neki parovi mogu doživjeti zajedničko značenje ako jedan partner planira idealnu proslavu rođendana svog partnera. Dijeljenje svrhe s partnerom pomoći će vam da se osjećate bliže.

Izvor: Psych Central