8 Malo poznatih indijskih tajni za zdraviju kosu i brži rast

Normalno je da indijske žene imaju dugu i debelu kosu kojoj mnogi mogu zaviditi.Oni koriste prirodne lijekove kako bi poboljšali ne samo svoju kosu, već i cjelokupno zdravlje, jer vjeruju da za sve stvari koje trebamo izliječiti  mogu se naći u okolišu.

1.Aloe vera sok

Aloe vera je uvijek bila povezana s njegom kose, ali je takođe poznata po svojim različitim ljekovitim svojstvima.To nije samo dobro za vašu kosu, nego i za vašu kožu.Masiranje vlasišta može potaknuti rast kose.

2.Jabučni ocat

Ako imate problema sa opadanjem kose, jabučni ocat možete koristiit kako bi se riješili problema.Može biti korisno i u uklanjanju peruti, balansiranja pH vrijednosti vlasišta i čak uklanja svrabež zbog suhog vlasišta.

3.Eterična ulja

Postoje različite vrste eteričnih ulja koja se mogu koristiit za kosu.Najčešće je kokosovo ulje, ali mogućnosti su beskrajne.Za kosu možete koristiit ulje badema, ruzmarina, lavande i jojobe.

  1. D- Pantenol

Ovaj sintetički oblik vitamina B5 postaje pantotenska kiselina kad dostigne vlasište i osigurava da se oštećeni folikuli obnove.Može vam pomoći i kod gubitka kose.Možete ga nanijeti na kosu nakon što je operete.

5.Ispiranje hladnom vodom

Može biti primamljivo kupati se u toploj ili vrućoj vodi, posebno u hladnim zimskim mjesecima, ali ispiranje hladnom vodom poznato je da donosi neke pozitivne promjene na kosi i vlasištu.

6.Kokosovo ulje

Zagrijte malu zdjelu kokosovog ulja na nekoliko sekundi.Pazite da je dovoljno toplo, ali ne vruće.Masirajte nježno na kožu pomoću prstiju.Zapamtite da ne koristite nokte jer će to povrijediti vaše vlasište.

7.Maska od jajeta

Svakako odvojite bjelanjak od žumanjka, upotrijebit ćete bjelanjak nakon što ga promiješate .Morate ga ostaviti na kosi oko pola sata prije ispiranja.

8.Manje perite kosu

Kosa se obično izlaže puno vodi i hemikalijama, a to su samo neke od komponenti koje mogu učiniti kosu suhom i krhkom.Pranjem kose rješavate se ulja koja su namijenjena za zaštitu vlasišta.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.