8 načina kako bi 60 minuta rada u vrtu moglo pozitivno da utiče na vaše tijelo

Kada radite u vrtu aktivirate skoro svaki mišić u tijelu, pogotovo leđa, ruke, abdomen, stražnjicu, bedra i ruke

Sezona radova u vrtu u punom je jeku i svatko tko ima tu mogućnost barem će kutak dvorišta pretvoriti u svoju malu oazu u kojoj će uzgojiti najljepše cvijeće ili fino domaće sezonsko voće i povrće. Treba li vam dodatna motivacija da uzmete grabljice i lopaticu u ruke, donosimo izračun kalorija koje možete potrošiti ako jedan sat radite u vrtu.

Vrtlarenje je aktivnost koja blagotvorno i umirujuće djeluje na naše tijelo i um. Toliko je dobrobiti vrtlarenja, a jedna je i ta da topi kalorije. Osim što pomaže u topljenju kalorija, odnosno mršavljenju, vrtlarenje povoljno djeluje na zdravlje, kondiciju i mnoge organe.

1. Srce Vrtlarenje pomaže u jačanju srca, povećava izdržljivost i snagu te na taj način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. 2. Želudac Zbog redovitog izlaganja bakterijama koje se nalaze u zemlji, ljudi koji rade u vrtu otporniji su na bolesti i imaju snažniji imunitet.

3. Mišići Kada radite u vrtu aktivirate skoro svaki mišić u tijelu, pogotovo leđa, ruke, abdomen, stražnjicu, bedra i ruke. Jaki mišići popravljaju držanje te mogu zaštiti tijelo od ozljeda i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. 4. Mentalno zdravlje Vrtlari imaju manju razinu hormona stresa kortizola, bolje spavaju, lakše se opuštaju i dobrog su mentalnog zdravlja.

5. Leđa Konstantnim saginjanjem i dizanjem mišići leđa cijelo vrijeme su aktivni te se tako jačaju. Ne zaboravite savinuti koljena kako biste izbjegli moguće istegnuće leđa. 6. Stražnjica i bedra Dok vrtlarite radite i čučnjeve čime učvršćujete mišiće stražnjice. Dok gurate tačke ili plijevite jačate mišiće bedara.

7. Trbuh Dok plijevite klečeći na koljenima i rukama, grabljate, palite kosilicu koristite abdomen te tako jačate trbušne mišiće i učvršćujete centar tijela. 8. Ravnoteža i fleksibilnost Redovitim vrtlarenjem ojačat ćete mišiće gležnjeva i stopala zbog čega će vam se poboljšati ravnoteža i fleksibilnost, čime ćete pak smanjiti rizik od ozljeda i padova.

Izvor: zadovoljna.hr