Ako bi zaista voljeli SEBE, nikada ne bismo mogli povrijediti druge! – 6 Pravila ljubavi Bude

  1. ”Ako bi zaista voljeli sebe, nikada ne biste mogli povrijediti druge.”

Da biste pronašli pravu ljubav, trebate najprije voljeti sebe.Zato što samo kada volite sebe možete vidjeti odraz te ljubavi u očima druge osobe.Svi smo duhovno povezani i jedino kad shvatimo o ovom jedinstvu možemo stvoriti mogućnost da se posvetimo drugima.

2.” Mir dolazi iznutra.Nemojte ga tražiti izvan.”

Prema Budi, ako pokušavamo tražiti sreću izvana, na kraju ćemo se razočarati.To je zato što je sve vani privremeno i zadovoljstvo koje proizilazi iz vanjskih objekata ne traje dugo.Umjesto toga, trebamo pokušati pronaći mir i ljubav koji prirodno stanuju u dubinama naših duša.

3.”Volite cijeli svijet kao što majka voli svoje dijete.”

Svijet bi doista bio drugačije mjesto, ako bi svi imali brigu za cijeli svijet kao i za svoju porodicu.Moramo shvatiti da ne samo naši bliski, nego cijeli svijet zaslužuje našu ljubav.Ako to možemo postići, živjet ćemo u svijetu u kojem svako pomaže svima širi krug ljubavi.

4.”Bez obzira na riječi koje izgovaramo trebamo ih pažljivo birati, jer će ih ljudi čuti i biti pod uticajem njih za dobro ili loše.”

Riječi jednom izrečene ne mogu se vratiti.Mudro treba koristiti naše riječi kada govorimo sa onima koje volimo.

5.”Mržnja ne prestaje mržnjom u bilo kojem trenutku.Mržnja prestaje kroz ljubav.Ovo je nepromjenljiv zakon.”

Ne zaboravimo da kada nas neko suoči sa oštrim riječima, ljutnja nije jedina opcija koja nam je dostupna.Postoji bolji način da se stvari događaju umjesto da reagujemo nasilno.Gnjev ne samo da uzrokuje nepopravljivu štetu za odnos, već takođe povećava nesporazume.

6.” Sreća nikada neće doći onima koji ne cijene ono što već imaju.”

Ako ne vidimo sreću u onome što već imamo i pokušavamo pronać sreću u stvarima koje su izvan našeg shvatanja, vrlo je malo vjerovatno da ćemo ikada uspjeti naći sreću.Trebali bismo biti zahvalni ljudima koji su s nama i pokušati pronaći sreću jedino s njima.No, ako stalno živimo s očekivanjem da ćemo nešto bolje pronaći, riskiramo izgubiti one koje već imamo.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.